<

«З минулим у майбутнє»: у Павлівці польські та українські школярі висадили калинову алею

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:52 | 28.09.2021 / Іваничі / , , , /
Перегляди
565
/ 1 коментар

Школярі з Павлівської громади та польського міста Островєц взяли участь у спільному проєкті «З минулим у майбутнє». У його межах вони побували один в одного в гостях та взяли участь у культурно-розважальних заходах, які є візитівками їхніх країн.

Так, нещодавно учні Павлівського ліцею відвідали польське місто Островєц. Опісля школярі з Польщі завітали до Павлівки. Тут для них підготували насичену, інформаційно-пізнавальну, культурну програму. Зокрема, показали історичні пам’ятки громади і Волині: старовинне село Рокині, замок Любарта у Луцьку, органічну сироварню та фермерське господарство у селі Старий Порицьк та місцевий пивзавод.

Також гостей з Польщі ознайомили з місцевими звичаями та традиціями. Зокрема, ворожінням та кусанням калити на Андріївських вечорницях, фрагментом обрядового дійства «Обжинки» та майстер-класом із виготовлення снопа, а ще обрядами на Івана Купала, серед яких пісні біля вогнища, хороводи та плетіння й пускання на воду віночків.

На згадку про цей проєкт, дружбу з польськими колегами, чудово проведений час та незабутні емоції на території Павлівського ліцею посадили “Калинову алею приязні” та встановили інформаційну таблицю.

Кущі калини садили усі разом школярі і їх вчителі з Польщі й Павліки, координатори проєкту, директор Павлівського ліцею Анатолій Павлович, голова громади Андрій Сапожник, також долучився до хорошої справи і депутат обласної ради, помічник нардепа Ігоря Гузя Андрій Бокоч.

Він зазначив, що залюбки прийняв запрошення голови громади й взяв участь в цій міжнаціональній акції, яка символізує приязнь між Україною та Польщею. 

За словами Бокоча, такі проєкти обміну місцевих школярів з польськими однолітками є не лише цікавими, а й дуже корисними. Адже дає можливість обмінятися культурою, звичаями, цінностями, мовою, віднайти нових друзів і налагодити міжнародну співпрацю.

До слова, першу частину “Калинової алеї” посадили у місті Островець-Свентокшиський у Польщі. Тож тепер ці кущики об’єднуватимуть міста-учасники проєкту.

Голова Павлівської громади Андрій Сапожник зауважив, що цей українсько-польський проєкт, який на Волині відбувся вперше, фінансується Польсько-Українською Радою обміну молоддю.

“У рамках цього проєкту учні з нашої громади мали можливість вивчити історію, культуру, звичаї й традиції сусідньої країни й ознайомити своїх однолітків зі своїми найцікавішими обрядами. А “Калинова алея приязні” стала символом реалізації проєкту «З минулим у майбутнє» та нашої дружби”, – наголосив Сапожник.




один коментар
  1. Гарн будинки в Польщі…) і особливо гарно виглядають ті зелені рослини на заборі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця