<

«Верхній шар землі скопаний «чорними археологами», – краєзнавець про городище Литовеж

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:03 | 28.09.2018 / Іваничі / /
Перегляди
66
/ 1 коментар

Краєзнавець Анатолій Швед став одним з ініціаторів проведення досліджень місцевості у Литовезькій ОТГ, яку пов’язують з літописним “Всеволожем” та подіями “волинської” війни. 

Дослідження на городищі Литовеж (Литовезька ОТГ) показали, що поселення були там ще за часів трипільської культури. Зібрати докази та вивчити можливість розташування тут міста Всеволож виявили бажання фахівці з Литви і України.

Ініціатором залучення спеціалістів до проведення досліджень на берегах Західного Бугу в селі Литовеж став краєзнавець Анатолій Швед. Науково-практичний українсько-литовський семінар “Балтійський аспект в археологічних дослідженнях на Волині”, який відбувся у Литовежі, дав старт спільній роботі археологів з різних країн.

У ньому взяли участь науковий керівник проекту Сергій Панишко, координатор проетку Тетяна Мамчич, литовські археологи Елєна Пранцкенайте, Рокас Краняускас (Клайпедський університет), старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Андрій Петраускас, волинський археолог Олексій Златогорський, краєзнавець Анатолій Швед, голова Литовезької ОТГ Іван Іванчук, секретар Литовезької ОТГ Олена Касянчук, депутат Литовезької ОТГ Іван Романюк.

“Багато археологів вивчали цю місцевість і ніхто не прийшов до ствердних результатів та точного місцезнаходження літописного міста “Всеволож”. Тому виникла ідея зібрати фахівців, щоб вони поспілкувались між собою та з представниками місцевого самоврядування. Ця зустріч дала поштовх для того, щоби вивчати місцевість, дізнаватися історію та організовувати в перспективі тут екскурсіїї, аби і громада отримувала якісь дивіденди.

Громада зацікавлена в тому, щоб підвищити популярність свого краю, і було би неправильно, щоб цю можливість не використати.

Фахівці згодилися, що ця місцевість є цікавою. Ніхто там архологічних розкопок не проводив, верхній шар землі скопаний “чорними археологами”, – зауважив Анатолій Швед.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця