<

Семінар-практикум для сільських голів Іваничівського району відбувся у Зимному

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:47 | 21.04.2016 / Іваничі / /
Перегляди
1
/ коментарів 7

21-го квітня в селі Зимне відбувся семінар-практикум для сільських голів Іваничівського району. Спеціалісти із офісу реформ розповіли про плюст і мінуси добровільного об’єднання територіальних громад.

Основну частину семінару провів Анатолій Пархомюк, керівник офісу реформ. Зокрема розповів про етапи об’єднання та документи, які необхідно пройти.

Етапи об’єднання:

  • ініціювання (звернення, рішення ради про бажання об’єднатися, далі йде публічне обговорення та приймають рішення про створення робочої групи);
  • засідає робоча група і напрацьовує рішення та план заходів;
  • після цього документи надсилаються до ОДА, аби отримати юридичний висновок щодо дотримання законодавства та Конституції України;
  • отримавши позитивне рішення – в громадах проводять сесії і приймають відповідні рішення;
  • Обласна адміністрація далі подає до ЦВК та Кабміну. В свою чергу ЦВК призначає вибори.

Максимальний термін проходження процедури від початку і до призначення виборів – 170 днів, а мінімальний – 60 днів.

Щодо ситуації в Іваничівському районі, то перспективний план об’єднання подали три можливі громади: Литовеж, Поромів та Іваничі. Амбіції для об’єднання навколо себе та створення громади є ще у Нововолинська та Бужанки. У перспективний план Литовежської об’єднаної громади включене селище Жовтневе, котре прагне об’єднатися з Нововолинськом, але не має спільних сумісниж меж.

Спеціалісти розібрали по питаннях всі можливі варіанти розподілу Іваничівського району та утворення об’єднання територіальних громад.

“Я буду агітувати. Тому кажу, що варто зараз об’єднуватися зараз, коли держава надає підтримку і гарантує її на перший час (приблизно 5-ть років). Бо в 2017-му році об’єднають примусово. Ось на перші 5-ть громад у Волинській області виділили один мільярд гривень. Хто чекає, той програє.” – зазначив Анатолій Пархомюк.

Про фінансові аспекти функціонування об’єднаних громад розповів Василь Гром, фінансовий експерт, куратор проекту “Публічний прозорий бюджет” від Асоціації міст.

Про практичну сторону втілення та досвідом поділився В’ячеслав Католик, голова Зимнівської об’єднаної громади. Католик зазначив, що громади повинні прораховувати вигідність об’єднання, а в разі того, що бюджет не зможе покривати витратити громати, то варто укрупнюватися та дооб’єднуватися.

Зі сторін сільських голів лунали заклики, щоб сісти і поділити район на громади, а не вести постійні переговорити. В селах Іваничівщини є ряд сільських рад, де депутати виступають категорино проти об’єднання та зазначають, що їм це не потрібно і не вигідно.

Зустріч спеціалістів, сільських голів Іваничівщини та Зимнівського голови пройшла з ініціати команди народного депутата України Ігоря Гузя. Зокрема присутнім був помічник нардепа Андрій Бокоч, котрий після зустрічі в Зимному разом із спеціалістами інституту демократії відправився у Вишнів Любомльського району на аналогічну зустріч.

DSCN8528
DSCN8533
DSCN8535




коментарів: 7
  1. 1 млрд. на всі об’єднані громади України, а не на 5 волинських ))))) В 2017 примусово – це кримінальний злочин. Молодці голови, що утримуються від участі в цій афері ….

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця