<

Пірнання у ополонку та шалені емоції: як у Поромівській ОТГ святкували Водохреще

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:30 | 19.01.2017 / Іваничі / /
Перегляди
1
/ 1 коментар

19-го січня віряни відзначають одне з найбільших православних свят – Водохреще. Попри низьку температуру повітря багато сміливих мешканців Поромівської ОТГ не забули про обряд та не побоялися пірнути у місцеву водойму, отримавши при цьому масу емоцій. 

Йорданська вода має цілющі властивості, які зберігаються протягом року – її п’ють, нею вмиваються, окроплюють приміщення. Щоб бути здоровими увесь рік, віряни не обмежуються лише куштуванням освяченої води – вони обирають купання.

Давньою і доброю стала традиція пірнання в ополонку на Йордан для жителів Поромівської громади. Серед них є і досвідчені, які вже не перший рік окунаються із головою у хрещенську воду. Для когось із них рішення зануритися було добре обдумане і завчасно прийняте.

Цього року люди зібрались на ставку поблизу села Михалє, аби скупатися у йорданській студениці. Саме цю водойму, де попередньо було підготовлено ополонку у формі хреста, цьогоріч обрали для оздоровлення. Сміливці, котрі спробували цілющої сили води, не приховували гострих відчуттів – радили глядачам як подолати нерішучість.

На березі, біля встановленого льодового хреста, було звершено чин освячення води. Отримавши благословення священика, всі бажаючі окунулися в ополонці.

А бажаючих скупатися виявилося чимало, серед них голова Поромівської ОТГ Євгеній Недищук, який вже близько 10 років дотримується цього обряду.

“Традиційно щороку купаюся в озері біля Низкиницького монастиря, проте сьогодні я тут. Такі звичаї у моїй сім’ї підтримують і син з невісткою. З родиною святкуватимемо ввечері, а поки ще не закінчився робочий день”, – розповів голова громади, який відразу ж після купання повернувся до виконання своїх робочих обов’язків.

Депутат Іваничівської районної ради Сергій Киреєв у день народження доньки також прибув до водойми, щоб окунутися в цілющій воді.

Загальна атмосфера духовного піднесення і заряду бадьорості для багатьох стала вирішальним фактором у прийнятті рішення пірнути. Щороку до відчайдухів зі стажем приєднуються сміливці-початківці.

Віряни тричі занурювались в ополонку, попередньо перехрестившись, з молитвою. А після водних процедур рятувала склянка гарячого чаю – це додало бадьорого настрою на цілий день. У цьому переконувались усі, хто робить вибір на користь йорданського купання. Люди з досвідом пірнання взимку наголошують, що воно не тільки залишає неповторні емоції, але й додає здоров’я на цілий рік.

Хоч на вулиці холодно, та від купання, щирих посмішок та спільної молитви гості свята отримали максимум позитиву.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер