<

Археологи дослідили замок першого волинського воєводи в Іваничівському районі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:56 | 17.10.2020 / Іваничі / /
Перегляди
15
/ Коментарі відсутні

Уже другий рік Литовезька сільська рада замовляє дослідження на городищі в селі Литовеж Іваничівського району.

Розкопки проводили силами членів гуртка археологічного гуртка СНУ імені Лесі Українки, – інформує Волинь.

“Археологи проводять розкопки уже два роки. На це з бюджету виділили 50 тисяч гривень. Наступного року хочемо виділити близько 100 тисяч гривень, бо потрібно провести більший обсяг робіт”, – розповів голова Литовезької сільської ради Іван Іванчук.

Другим відкриттям стало віднайдення стіни монументальної споруди, можливо церкви, яка складена з цегли XIV-XV століття. Хоча сама споруда пізнішого часу. Оскільки археологи відкрили дуже малий шматок стіни, то її не датували.

“На Волині збереглося чотири замки князів Чорторийських. З них один мурований у Клевані та земляні у Старому Чорторийську, Новожукові Рівненської області та Литовежі Іваничівського району. Ми розрізали культурний шар замку.Ним володів князь Олександр Чорторийський. Він був першим волинським воєводою і першим з цієї князівської родини у Литовежі. Ми встановили, що тамтешній замок дуже схожий на укріплення у Старому Чорторийську та Новожукові”, – розповів начальник Литовезької експедиції Інституту археології НАНУ Сергій Панишко.

Третій важливий момент – знайшли нові вали на городищі, які докорінно змінюють планування цієї пам’ятки. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця