<

Індексація пенсій: хто отримає від 500 гривень збільшення

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:12 | 10.02.2023 / Новини / /
Перегляди
7226
/ коментарі 4

В Україні з 1-го березня буде проведено масштабну індексацію пенсій. У результаті розрахунковий розмір виплат (без надбавок) орієнтовно збільшать на 24%.

При цьому збільшення у розмірі 500 грн зможуть отримати ті українці, у яких розрахунковий розмір виплати близький до мінімальної, пише Obozrevatel.

Важливо відзначити, що збільшення у 24% – орієнтовне. Точний розмір невдовзі мають озвучити у Мінсоці. Надбавка буде найвищою за останні роки. Оскільки у формулі її розрахунку закладено індекс інфляції, через стрибок цін в 2022-му значно мають проіндексувати і пенсії в 2023 році.

Є кілька особливостей індексації:

  • підвищуватимуть ті пенсії, які розраховані за загальним законом. Наприклад, чиновники на пенсії надбавки не отримають. При цьому військовим пенсіонерам виплати проіндексують за іншими правилами.
  • підвищуватимуть не повний розмір пенсії. Якщо у вас є надбавка за стаж або за вік, при підвищенні виплати її не враховуватимуть. Тобто підвищать «голу» пенсію.

Крім того, є велика проблема із бюджетом Пенсійного фонду. І хоч і представники Мінсоцу, і навіть Президент Володимир Зеленський заявляли, що індексація відбудеться, через повномасштабну війну є значні бюджетні ризики.

Як проводять осучаснення?

Індексація пенсій у березні також називається “осучасненням”. Вперше його провели ще за реалізації реформи 2017-го. Тоді вирішили перерахувати всі пенсії з урахуванням нового показника середньої зарплати в країні. Далі щорічно виплати українцям на заслуженому відпочинку перераховують і з огляду на те, як піднімають зарплати, і з урахуванням інфляції.

Така індексація має зберегти виплати українців від знецінення через інфляцію. Це особливо важливий механізм у 2023-му, оскільки традиційне підвищення мінімальної, максимальної пенсії та розміру надбавки за стаж вирішили заморозити.

Нагадуємо, що прожитковий мінімум для непрацездатних осіб становить 2 093 гривні. Відповідно до цього показника мінімальна пенсія дорівнює прожитковому мінімуму.

Максимальна пенсія становить до 20 920 гривень і складає 10 прожиткових мінімумів.

Перерахунок пенсій для непрацюючих осіб, які отримують “страхові” пенсії, – зараз на рівні 2 500 гривень, або пропорційно наявному страховому стажу.




коментарів: 4
  1. Буде лапша в очередной раз,тому що у мене із незрозумілих причин но із жовтня місяця замість того щоб підвищуватися хоч за вислугу вона зменшується?

  2. Ще потрібно перевіряти місцеві пенсійні фонди ,вони теж роблять що хочуть .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця