<

Добровільне об’єднання громадян – один із головних принципів децентралізації влади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:28 | 6.03.2015 / Новини /
Перегляди
0
/ 1 коментар

– Сьогодні українське суспільство вимагає нового підходу у передачі владних повноважень на місця, тобто нам потрібно побудувати нову модель об’єднання територіальних громад шляхом із низу до верху – наголосив під час наради із розгляду бюджетів усіх рівнів заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук. – Відтак слід створити відповідну мотивацію для громад.

Тож, за словами Сергія Дмитровича, ті громади, які об’єдналися першими, отримають із цього певну вигоду при розподілі бюджетів, – пише відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Загалом же про виконання бюджетів усіх рівнів  розповів директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк:

– Працівники департаменту фінансів провели перевірки щодо формування бюджетів у районах. Спільною проблемою для всіх районних бюджетів є те, що не в повному обсязі закладено кошти на виплату заробітної плати для бюджетних установ.

Представники Ковельської, Турійської та Рожищенської райдержадміністрацій розповіли про напрацювання щодо децентралізації влади у своєму районі. Зокрема, голова Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак відмітив позитивні моменти у процесі об’єднання територіальних громад, акцентуючи увагу на передачі владних повноважень та фінансовій складовій. Разом із тим, його цікавили питання щодо призначення керівників новостворених громад, процедура громадського обговорення процесу об’єднання тощо.

Сергій Кошарук наголосив: при об’єднанні сільських та селищних рад варто врахувати історичну складову. Зокрема, й у Ковельському районні. Також важливо взяти до уваги зміни у законодавстві, які дозволяють приєднуватися ще й до міських рад.

– Суть децентралізації влади в тому, що повноваження будуть передані на місця, але виконуватися ці повноваження повинні професійно, – зазначив заступник голови облдержадміністрації.

Керівник виконавчої гілки влади Турійського району Орест Василишин наголосив, що вже перспективний план розвитку території Турійщини вже готовий, а відтак громадськість району з розумінням ставиться до процесу децентралізації, за умови, якщо він відбуватиметься рівномірно та одночасно по свій території області.

Окрім того, заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук поінформував про використання коштів із фонду регіонального розвитку. За його словами, розподіл коштів буде відбуватися за принципом 80 % на 20 %. Більша частина коштів буде розділятися пропорційно до кількості населення, а 20% – до рівня соціально-економічного розвитку регіонів.

– Для ефективного розвитку територіально-адміністративної одиниці потрібно шукати інвесторів та працювати над проектами, передбачаючи у місцевому бюджеті співфінансування, – наголосив Сергій Дмитрович.

Підсумовуючи сказане під час наради, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Кудрявцев звернувся до представників районів із проханням у подальшому запрошувати до участі у таких нарадах ще й сільських голів, позаяк процес децентралізації влади безпосередньо стосується місцевого самоврядування.




один коментар
  1. Мабуть, 90% Нововолинська і прилеглих сіл хочуть приєднатися до Грубешова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця