<

5-те вересня – рівно рік з моменту підписання “мінських домовленостей”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:30 | 5.09.2015 / Новини /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

У суботу, 5-го вересня, виповнюється 1 рік з моменту підписання в Мінську (Білорусь) першої редакції домовленостей між Україною, Росією та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Перші мінські домовленості містили 12 пунктів, серед яких: припинення вогню, моніторинг ОБСЄ дотримання припинення вогню, обмін заручниками – повідомляють Українські новини

Крім того, вони також передбачали моніторинг ОБСЄ на українсько-російському кордоні, початок внутрішньодержавного діалогу, стабілізацію гуманітарної ситуації у східних областях, децентралізацію влади, особливий статус окремих регіонів.

19 вересня 2014 був підписаний меморандум до угоди.

Пізніше, у зв’язку з невиконанням сторонами конфлікту цих угод і ескалацією конфлікту на Донбасі, в лютому було прийнято рішення про проведення зустрічі на вищому рівні в Мінську.

12 лютого після 14-ти годинних переговорів за участю канцлера Німеччини Ангели Меркель, Президента України Петра Порошенка, Президента Росії Володимира Путіна, Президента Франції Франсуа Олланда, а також колишнього спеціального представника голови ОБСЄ у тристоронній контактній групі Хайді Тальявіні були підписані другого “мінські домовленості” .

Угоду підписали від ОБСЄ – Тальявіні, від України – Президент (1994-2005) Леонід Кучма, від Росії – посол Росії в Україні Михайло Зурабов, а також лідери бойовиків Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.

Документ, що складався з 12 пунктів, передбачав негайне припинення вогню, відведення важких озброєнь не пізніше другого дня після припинення вогню і завершення його протягом 14 днів, обмін полоненими за принципом “всіх на всіх”, внесення змін до Конституції України в частині децентралізації.

Крім того, документ передбачав процес відновлення повного контролю України над своїм держкордоном в зоні конфлікту.

Однак, ці домовленості неодноразово порушувалися сторонами конфлікту, більшою мірою Росією і самопроголошеними республіками.

У травні для координації дій сторін конфлікту у виконанні угод в рамках тристоронньої контактної групи було створено 4 підгрупи: з гуманітарних, соціально-економічних, політичних питань, а також з питань безпеки.

Як повідомляло агентство, тристороння контактна група з врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях (Україна – ОБСЄ – Росія) має намір домовитися про відвід гармат калібром менше 100 мм під час зустрічі 8 вересня в Мінську (Білорусь).




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця