<

Технології, які здивували людство у 2018 році

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:45 | 29.12.2018 / Новини / /
Перегляди
18
/ Коментарі відсутні

2018 рік можна назвати одним з найвидатніших за останні кілька десятків років з точки зору технологічних досягнень людства.

Підбірку з 11-ти найвидатніших інноваційних проектів, які здивували світ у році, що минає пропонує Економічна правда.

11. Водний велосипед

Відкрилася можливість попереднього замовлення першого в світі електричного велосипеда Hydrofoil XE-1 на підводних крилах. Його розробка тривала сім років, а поставки почнуться в кінці 2019 року. Вартість водного велосипеда становить 7 490 дол, а щоб стати його власником, потрібно внести 10% від ціни.

Hydrofoiler XE-1 важить 20 кг. Завдяки модульній конструкції його можна частково розбирати для транспортування. Байк поміститься в багажник легкового автомобіля, але не будь-якого. Можна кататися і по прісній, і по солоній воді. Максимально допустиме навантаження — 100 кг.

10. Смарт-стіл для вивчення анатомії

Американська компанія Anatomage готується випустити сенсорний стіл для вивчення анатомії людини. Пристрій містить дані про тіла чоловіків та жінок у форматі 3D, місцеву анатомію у високій роздільній здатності у 3D, а також додаткову цифрову анатомічну бібліотеку з понад 1 тис патологічних прикладів.

Стіл показує достовірну анатомію людини. Дані надзвичайно точні — вони створені шляхом сканування реальних пацієнтів. The Anatomage Table — єдина система, яка може відображати реальну анатомію людини на повен зріст.

9. Таксі-квадрокоптер

Ehang 184 — це квадрокоптер із закритою кабіною. У ній може розміститися лише одна людина, але вона має статус пасажира, а не пілота. У кабіні є тільки планшет, на якому потрібно вказати точку призначення. Ehang 184 важить 200 кг, його довжина — 5,5 м, працює він на електричній тязі.

Авіатаксі може перемістити пасажира на відстань до 16 км або перебувати в польоті 23 хв. Максимальна швидкість з пасажиром — 100 км/год, гранична висота — 3,5 км, вартість пристрою — 200-300 тис дол.

8. Електромотоцикл для бездоріжжя

З 1 січня 2019 року шведська Cake починає доставку мінімалістського електричного  мотоцикла Kalk. Він належить до категорії “дуал-спорт”, тобто призначений для любителів пересуватися і в мегаполісі, і за містом.

Запас ходу — до 80 км, вартість — 13 тис євро. Висока ціна пояснюється тим, що транспортний засіб оснащений підвіскою Öhlins і безліччю карбонових деталей, завдяки чому вдалося знизити масу виробу до 70 кг. Для оформлення попереднього замовлення потрібно заплатити 1 тис євро.

7. Непотоплюваний катер

Ірландська судноверф Safehaven Marine стверджує, що її новий катер The Thunder Child — “Дитя грому” — непотоплюваний. Це означає, що корабель не потоне, навіть якщо перевернеться. Щоб довести це, компанія прив’язала до однієї сторони човна трос і за допомогою крана намагалася його перевернути.

Човен пройшов це випробування. Він добре почуває себе у морі в штормову погоду. У Safehaven Marine кажуть, що корабель призначений для комерційних, пошукових, рятувальних або військових операцій.

Довжина катера — 18 м, ширина — 4 м, осадка — 0,85 м, круїзна швидкість — 50 вузлів, максимальна швидкість — 60 вузлів, запас ходу — 700 миль.

6. Велосипед без ланцюга

Велосипед Driven датської компанії CeramicSpeed замість ланцюга використовує вал з регульованою довжиною. Система містить 21 підшипник і механізм перемикання передач. Всього у велосипеда 13 передач, кожна з яких призначена не тільки для набору різної швидкості, але й для різних завдань.

Як заявляють розробники, валова передача створює на 49% менше тертя і загалом набагато ефективніша, ніж ланцюгова. Представлений велосипед є прототипом, його конструкцію розробники ще будуть допрацьовувати. Дата початку продажу велосипеда невідома.

5. Домашня установка з переробки сміття на паливо

48-річний Нік Спенсер з Великобританії створив пристрій Home Energy Resources Unit (HERU), який використовує процес пиролізу для перетворення побутових відходів на енергію. Сміттєспалювач, схожий за розмірами на пральну машину, перетворює будь-які відходи на паливо для обігріву будинку.

Принцип роботи пристрою виглядає так: пластикові чашки і пляшки, підноси з їжею, підгузки і навіть трав’яні рештки поміщаються в барабан. Камера нагрівається до 100 градусів, щоб висушити вологу. Так з’являється пара. Вона проходить через теплообмінники і нагріває воду.

Потім температура підвищується до 300 градусів, що запускає процес піролізу. Він перетворює сміття на речовину, схожу на деревне вугілля. На цій стадії кисень закачується назад у камеру, яка використовується для спалювання піролізних відходів. Отримана енергія використовується для нагрівання води.

4. Кольоровий 3D-рентген

Новозеландський стартап MARS Bioimaging створив 3D-рентген, який дозволяє отримувати чіткі кольорові зображення органів і тканин.

В основі пристрою — технологія Medipix, розроблена вченими з об’єднання CERN для вивчення часток у Великому адронному колайдері. Принцип роботи рентгена описаний у блозі CERN.

Вчені використовували Medipix як фотокамеру. Система фіксує кожну частинку, аналізує її енергію і складає дані у високоточне зображення. Випромінювання, якому піддається пацієнт, в кілька разів менше, ніж від звичайного рентгена.

3. Приватний мультикоптер

Канадська компанія Opener випробувала перший у світі мультикоптер BlackFly для персонального користування. Розробка отримала просту систему управління, тому для польотів ліцензія пілота необов’язкова.

Пристрій оснащений чотирма електродвигунами з повітряними гвинтами. Оскільки крила апарата встановлені щодо корпусу під кутом, при вертикальному злеті та посадці пасажир розташовується спиною до землі, а під час горизонтального польоту — переходить в положення сидячи.

Довжина мультикоптера — 4 м, висота — 1,5 м, розмах крил — 4,2 м. Апарат може розвивати швидкість до 130 км/год і долати 40 км при температурі від 0 до 30 градусів. Конструкція дозволяє сідати на сушу і на воду.

2. Електричний паром

Зниження шкідливих викидів на 95% та експлуатаційних витрат на 80% — на початку 2018 року в Норвегії підбили підсумки експлуатації першого в країні електричного порома Ampere. Він почав працювати у травні 2015 року.

Результати виявилися настільки багатообіцяючими, що суднобудівник Fjellstrand Shipyard, який створив Ampere, отримав 53 замовлення.

Ємність літій-іонних батарей порома становить понад 1 МВт, їх вага — 11 тонн. Вони живлять два електромотори потужністю 450 кВт кожен. Пором використовує всього 150 кВт/год в дорозі на відрізку 6 км через фіорд, а вартість електрики для перевезення 360 пасажирів і 120 машин становить всього близько 6 дол.

1. Запуск Falcon Heavy

Тестовий запуск важкої ракети-носія Falcon Heavy відбувся 6 лютого 2018 року. Це унікальна історична подія для всього людства.

По-перше, це найпотужніша ракета у світі. Вона може виводити на низьку навколоземну орбіту 63,8 тонни вантажу. Це удвічі більше, ніж може вивести на орбіту найближчий конкурент Delta IV Heavy. Якщо Falcon 9 може відправити на Марс 4 тонни вантажу, то Falcon Heavy — 16,8 тонни.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер