<

Андрій Лесів: «У Нововолинську перемога однозначно за командою Зеленського!»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:29 | 18.04.2019 / Інтерв'ю / /
Перегляди
32
/ Коментарі відсутні

Несподіванкою місяця можна назвати результати голосування з виборів Президента України у нашому шахтарському місті. Адже мало хто очікував, що не маючи відповідного політичного досвіду та бекграунду, перемогу в першому турі здобуде Володимир Зеленський. І це не зважаючи на те, що на теренах міста потужна агітація не перший рік активно проводилася прихильниками його суперників – Юлії Тимошенко та Петра Порошенка.

Про результати і особливості роботи Зе! команди у Нововолинську ми розпитали її очільника Андрія Лесіва.

— Андрію, ви у місцевій політиці нова людина. Що вас спонукало очолити команду підтримки кандидата в Президенти України Володимира Зеленського?

— Відчуття, що цього разу у країни є справжній шанс, аби до влади прийшли нові обличчя. Адже від виборів до виборів у нас раніше мінялися тільки посади, а держиморди лишалися ті самі. Вони нахабно крали, брехали нам з телеекранів, створювали видимість реформ і позичали все більше грошей закордоном. Їхні діти здебільшого тут не живуть, не вчаться, не працюють. Тому їм байдуже до моєї з вами країни. Володимир Зеленський не такий. Думаю, з ним маємо шанс почати втілювати у життя ті зміни, яких чекали стільки років. Якщо упустимо його – пошкодуємо.

— Ви займаєтеся підприємницькою діяльністю – продаєте нерухомість. Багато людей Зеленського – це взагалі його робоче оточення, організатори масових заходів тощо. Чи впевнені ви, що нинішня команда Зе! займаєтеся своєю справою? Збоку це схоже на якийсь стартап.

— Титанік будували професіонали, а Ковчег – аматори. Це моя відповідь на ваш закид щодо можливої відсутності в наших рядах професіоналів від політики. Це навіть добре, що тут нема зажерливих партійних босів. Команда Зеленського – це люди ідеї. Нас об’єднало бажання змінити свою країну, область і міста. Ми маємо досвід, якого достатньо, аби втілити наші ідеї у життя. Наприклад, я підприємець. Мені вдалося організувати власну справу і розвинути її так, що вона повністю забезпечує мене, мою сім’ю і родини моїх колег. Я вмію ставити цілі й досягати їх. Так само з іншими учасниками Зе! команди. Повірте, нам за кілька тижнів вдалося організувати роботу наших осередків навіть краще, ніж у наших політичних опонентів. Це було непросто, але якщо люди вмотивовані, то і результат відповідний.

— Якщо переглянути статистику результатів голосування, то видно, що на Волині округ 19 дав найкращий результат по кандидату Зеленському. З чим ви пов’язуєте такий високий показник?

— Насамперед, я хочу відзначити, що уся Волинь переважно досить добре проголосувала за Зеленського. Думаю, найбільший вплив на виборця здійснюють самі кандидати через ЗМІ та соціальні мережі. Завдання місцевих осередків – бути поруч із прихильниками, переконувати тих, хто вагається, доносити ідеї, за втілення яких боремося. Також важливо правильно побудувати саму структуру, яка займається організацією виборчого процесу. Наприклад, забезпечити кожну виборчу дільницю членами ДВК та спостерігачами. Це дає можливість моніторити хід голосування і захищати результати.

— Яким було ваше найбільше розчарування у першому турі цих виборів?

— Лише 30%. А так хотілося перемоги без перерви між двома таймами.

— Це в масштабі країни, а якщо говорити про Нововолинськ?

— В нашому місті дивує місцева влада, яка намагається чинити тиск на комісії і продавлювати якісь не зовсім адекватні речі. Наприклад, інструкції для керівників ДВК, які передбачають телефонні контакти протягом дня та звірку протоколів у день голосування. З чим? Не знаю. Можливо з тим результатом, за який поручилися деякі чиновники перед своїми партійними босами згори?! Не вдалося. Люди не сліпі й не готові йти на поводу у кидал від влади. Вони розуміють, що несуть відповідальність не тільки кримінальну, але й моральну. Той факт, що до них з такими пропозиціями поставилася як до лайна, зовсім не означає, що вони цього заслуговують. Навіть навпаки. Вони заслуговують на кращу владу.

— З якими порушеннями іще ви зустрілися на цих виборах?

— Була спроба виносу бюлетеня за межі дільниці. Це найбільш серйозне порушення, яке могло привести до запуску “каруселі” і значно спотворити результат голосування на користь одного із брудних кандидатів. Були спроби маніпуляції через так званих представників екзит-полу. Одного чоловіка доправили до поліції. Усе інше – дрібниці. Хоча ми фіксували багато. Маємо чимало матеріалу. Виникне необхідність – будемо його використовувати.

— Чи будуть, на вашу думку, порушення в другому турі?

— Однозначно. Надто високі ставки, аби ця влада так просто здала позиції. Ми очікуємо, що усе, чого їм не вдалося здійснити в першому турі, будуть знову намагатися протиснути в другому. Але хочу попередити, що ми готові до протистояння у будь-яких формах. Усе має відбуватися в межах закону. Якщо відбудеться перехід межі – доведеться реагувати відповідно.

— Не боїтеся повторити долю більшості рейтингових партій на місцях, коли в процесі призначення керівників, тих, хто робив вибори, згодом усувають і ставлять “грошові мішки”?

— Ні, не боюся. Не думаю, що команда Зеленського, здобувши шалену підтримку і довіру тисяч волинян, буде об’єднуватися з представниками старого режиму чи загравати з олігархами. Якщо говорити про Лесіва, то знаю, що працюю самовіддано і на відповідний результат. Своєю роботою задоволений і я, і керівництво.

— Андрію, мені підказують, що десь понад десять років тому ви висували свою кандидатуру на посаду міського голови Нововолинська. Чи не плануєте знову поборотися за мерське крісло, скажімо, на наступних місцевих виборах?

— О! Це було після Майдану 2004 року. Отримав тоді шалений досвід. Аж таких чітких планів на наступні місцеві вибори іще не маю. Хоча, коли діючому меру знову будуть протиставляти лише технічних кандидатів, то хто-зна… Час покаже. Рано про це говорити напрередодні виборів Президента. Зрештою, якщо виборці переконають у доцільності такого кроку – піду разом із командою. Наше майбутнє у наших із вами руках.