<

У скільки обійдеться великодній кошик мешканцям Володимира-Волинського?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:38 | 12.04.2017 / Володимир, Статті /
Перегляди
3
/ 1 коментар

Незабаром настане Великдень. Українські господині уже давно встигли поприбирати в оселі і надворі. Тепер час настав для найважливішого завдання – купити продукти для столу та для великоднього святкового кошика.

Збирати великодній кошик – це справжній ритуал. До справи наші господині підходять відповідально. Дехто вибирає найбільший кошик та кладе туди усе, чого душа бажає. А іншим вистачає малесенької корзинки для однієї невеликої пасочки і пари яєчок.

Щоб порахувати вартість кошика, перш за все, потрібно розібратися, що туди класти дійсно потрібно.

За словами отця Ігоря Бігуна, священика храму Різдва Христового, що у Володимирі-Волинському, у кошик потрібно покласти такі продукти: паску, ковбаску, м’ясо, яйця (крашанки або писанки), сир, масло, сіль та хрін. Усього варто брати потрошку.

“У минулі роки бачив, що прихожани кладуть до кошика ще й алкоголь. І дедалі частіше чомусь ця тенденція спостерігається. Хочу зауважити, що алкоголю в кошику, котрий несеться до церкви, не повинно бути”, – зазначив отець Ігор Бігун.

Знайти все необхідне для пасхального кошика можна на місцевому ринку.

Вартість самого пасхального кошика коливається від 70-ти грн. за дуже простенький і до 250-ти за величенький. За рушничок просять від 15-ти до 30-ти гривень. Десяток домашніх яєць вартує 20 гривень. На ринку безліч різноманітних прикрас, наклейок, фарб для яєць. За наклейки віддасте від 2-ох і до 15-ти грн. За фарбу – від 5-ти за просту і до 13-ти за золотисту чи срібну.

Писачок можна придбати ручної роботи або ж із “фабричною голівкою”, як кажуть продавці. Перший коштує дешевше – 15-20 грн., а другий – 40. За десять грамів воску віддасте 3 гривні.

Паперова форма для випічки, залежно від величини, вартує від 3-ох і до 10-ти гривень. Кілограм родзинок, які часто додають у паску, коштує від 75—ти і до 120-ти гривень. Їх можна заміти і на сухофрукти, за які віддасте 130 грн.

Щоб паска була гарною, продавці пропонують купити глазур, яка в середньому вартує 8 гривень, а також різнокольорову посипку. За 10 грамів посипки заплатите 20 гривень.

Для паски потрібне ще і борошно, дріжджі, цукор, молоко та масло. Тому власноруч спечена паска цьогоріч – дороге задоволення.

Кілограм м’яса вам продадуть за 120 грн., кілограм домашньої ковбаски – 130. За стільки ж твердого сиру заплатите – 75-120 гривень.

Масло на ринку можна купити за ціною від 100 до 130-ти гривень за кілограм. 200 грамів хрону, заправленого буряком, вартує 15-20 гривень.

Отож, давайте порахуємо скільки ж коштує великодній кошик. Візьмемо середніх розмірів кошик, покладемо туди паску, п’ятірку яєць, півкілограма ковбаски, невеличкий шматок сиру (200 грамів), домашню шинку (300 грамів), 200 грамів масла, хрін та сіль. Прикрасимо все це пасхальною серветкою і не забудемо купити свічку.

Усе це коштуватиме щонайменше 350 гривень. Якщо кошика купувати не доведеться, то 100 гривень збережете. Також зекономите, якщо купуватимете пасочку у магазині.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця