<
Ігор Гузь

Якщо відбудеться вторгнення зі сторони Білорусі, то Володимир може опинитися на лінії фронту

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:33 | 28.02.2022 / Погляд / , /
11601
/ коментарі 4

Вже три дні працюю у Володимирі та районі. Після того, як Верховна Рада прийняла останнє своє ключове рішення про введення воєнного стану, в мене був вибір: лишитися у Києві, або приїхати у Володимир.

Вибрав друге, адже тут люди, які мене обрали, тут налаштована комунікація з владою. Тому спільно з командою організувалися і саме тут, у Володимирі, допомагємо розгортати тероборону і працювати у військовий час по військовим і гуманітарним напрямкам.

Вважаю, що набагато кориснійший тут. Роботи було дуже багато і є, тому наразі тільки знайшов час для прямого ефіру, щоб все роз’яснити.

Уявіть, що завтра Лукашенко приймає рішення підтримати РФ і відбудеться вторгнення зі сторони Білорусі. Володимир може опинитися на лінії фронту.

Якими питаннями займаюся я? В районі створений штаб на чолі з керівником РДА, адже вертикаль – військово-цивільні адміністрації. Сьогодні ми забули про будь-які політичні незгоди. Хто працює в штабі: військово-цивільна адміністрація, голови громад, народний депутат, обласні депутати і всі силовики, серед яких ЗРП, бригада, тероборона, поліція, СБУ та ін. Всі щоденно по кілька разів координують свою роботу. В цьому штабі беру участь я і моя команда.

Які завдання перед нами стоять сьогодні.

Перше. Реалістично чекаємо вторгнення з Білорусі, тому скажу, що оборона – головне. Сьогодні триває мобілізація чоловіків і цим займається військовий комісаріат і ми допомагаємо чим потрібно там.

Є ще тероборона, яка потребує допомоги. Ми сьогодні шукаємо і веземо з-за кордону все, що треба для комплектації. Можливо у вас є зараз можливість – долучайтеся. Треба каски, бронежилети, медикаменти, рації. Це – ключове сьогодні завдання. Я думаю, що територіальна оборона найближчим часом буде повністю укомплектована. Люди, які починали Штаб захисту Волині, вже вступили в територіальну оборону, отримали зброю і вони займаються питанням організації тероборони і я їм допомагаю.

Є питання створення добровольчих формувань тергромад. Це люди, які маються мисливську вогнепальну зброю і які готові отримати в час «ікс» стрілецьку зброю і обороняти місто. Є план оборони. Є дуже багато технічних і організаційних питань. Всі працюємо разом, в тому числі моя команда. Завдання – сформувати боєздатних декілька тисяч людей, які готові отримати зброю і приступити до оборони.

Моя колега Оксана Киричук також сьогодні у Володимирі та Нововолинську комунікує з міськими радами з приводу налагодження гуманітарного штабу. Ми спільно облаштовуємо місця, де збирати їжу, займаємося переправкою через кордон і логістикою отримання допомоги з-за кордону. Марина Єлева координує цю роботу у Нововолинську, Гудим – у Володимирі.

Хочу сказати горе-активістам, нехай не займаються дурницями в такий час, нехай спільними зусиллями вирішують питання, які є на порядку денному. Гуманітарна допомога і логістика – це те, що сьогодні необхідно.

Рух опору. Ви знаєте, що створена така ділянка залучення людей, які готові допомагати військовим і торобороні у випадку фронту. Це пілоти і квадрокоптери, коктейлі молотова, розвідка. В планах організувати навчання для груп з коктейлями. Є буде потреба в міських зонах у медиках. Я думаю це люди, які не призвані, особливо жінки, ми будемо їх комплектувати і вчити. Рух опору – це громадяни які не мають зброї, але готові допомагати.

Багато речей секретних я не можу розповідати, але ми предметно займаємося. На жаль, є втрати, є загиблі Герої, яких треба доставити сьогодні додому. Це та робота, яку ми маємо робити. Треба вирішувати ключові критичні завдання і виклики. Вирішуємо питання, співпрацюємо з обласною владою, з міською. Я не запитую, чи моя це компетенція – а просто роблю.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 4
  1. “в мене був вибір: лишитися у Києві, або приїхати у Володимир.” Удрать ловчее можно в Польшу!Заспокойтеся, танки сюди і не поїдуть,Київ впаде і все на цьому…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наталія Тарковська
30.04.2024
Під час розмов з цивільними я чую, як люди в селі ховаються від оборони своєї держави, як хваляться тим, що «краще живий ...
Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...