<
Віктор Мартиненко

Та всядьтеся ви, кінець кінцем! Моліться в храмі, вдома!

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:43 | 28.03.2020 / Погляд /
10
/ коментарів 25

Вірус косить наші ряди! Наші – маю на увазі попівські. Гострий вірус їзди на тачанках. Наввипередки, грузовиками і джипами, з колонкам і скотчем примотаними хоругвами…

…Хто бідніший – чіпляє вантажні причепи і, – їздять, їздять, кроплять, кроплять все по маршруту з центнерних бочок. Хто багатший – літає літаками і гелікоптерами. І то все мігом виставляється і інтернет. Немає сили вже на то дивитися.

Народ тішиться – роблять меми, кліпи. Музику ставлять з “охотніков за привідєніями”.

Та всядьтеся ви, кінець кінцем! Моліться в храмі, вдома!
Навіщо ви то робите? Людей, що бояться підчепити інфекцію в церкві, ви звинувачуєте у маловір’ї – а де ж ВАША віра?

Невже, якщо ви відслужете молебень у храмі, обійдете його і покропите святою водою навколо, то буде гірше, ніж вилити два центнери святої води вулицями міста під гучний шлягер про нашу вєру? Невже Бог не почує молитву митрополита, якщо він усамітниться в келії, а не літатиме бізнес-джетами олігархів? Там що, Бог ближче?

“То хресний хід, молитва”, – заперечать мені. Так, згоден, в історії маємо безліч випадків, коли у часи лиха чи епідемій, люди з вірою обносили святині навколо міст, сіл чи монастирів, – але то була молитва – літанія, літія – посиленне моління, а не драйвовий заїзд на пікапі.

Впевнений, головне, що спиняло тоді мор і прихиляло милість Божу – то щирість молитви і покаяння, а не площі окроплення чи радіуси обнесення. Візьміть ваші ікони, пройдіться з молитвою вулицями міста, – без музики і масовок, – і люди задумаються про Бога. А ще краще – станьте біля АТБ і поговоріть з людьми , підбадьорте, втіште. А так, з ваших автопробігів тільки ржуть. І не лише з вас, а з віри, як такої!

Я думаю всі ми пам’ятаємо, що буде тому, хто соблазнить єдиного от малих сих?

Зрозуміймо, час пройшов. Наша субкультура вже смішна для людей, для молоді. Усі наші цяцькі, балахони і шапки в пацьорах – то вже минуле! І відосик з монахами у бізнес-літаку чи приватному вертольоті викликає умілєніє у ДУЖЕ вузького кола людей.

І з яким би благоговінням ви не шанували заслуженого ієрарха, – якщо він клене “безбожників” в ефірі, – люди скажуть: “старий маразматик”!

Отці і браття, нікого не хочу образити, чи спровокувати якісь суперечки – просто поділився думками. Часи складні і страшні – гуртуймося, молімося і миймо руки!

П.С. Передісторія до слів автора

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 25
    • ага..давно не було..
      свою думку тримав би при собі. ще його публікують…

  1. Добре пам’ятаю часи, як Мілєйший виспівував дифірамби московським ієрархам. І щось служби у Низкиницькому монастирі він не так часто служив. А зараз піариться, як Михайло Зінкевич.

    • Він змінив своє неправильне рішення. Чому ви осуджуєте його? В нас півкраїни за Яника голосувала!) Я прошу пробачення, люди мають здатність змінюватися, не варто судити по собі , якщо Ви не можете, не означає, що всі точно такі ж , як і Ви! Миру Вам.

      • А перед тим півкраїни голосувало за Ющенка, а після того півкраїни за Порошенка, і за Зеленського теж. І шо?

      • Може вже “піп” Мартиненко вгомониться і перестане бризкати слиною на справжніх священиків, які на відміну від нього моляться, а не єрундою страждають… Не набридло ще?

  2. Молодше покоління розумніше, його таким тільки насмішиш.ьА от наших мам і бабусь шкода, вони в цей цирк вірять.

  3. Як менi сказав один iз священникiв
    з Нововолинську,”ми це зробили без фото та викладання в iнтернет”.Люди роблять, що треба , i моляться.А нам треба милосердними бути ,щоб Бути помилуваними.поруч багато лiтнiх людей. ,якi i так не знають ,як вижити.а ще й пiд час пандемii…

  4. Партія З Турції сказала так і треба робити,адже вони залежні.Мартиненко говорить устами Драбінка.Завтра скажуть об’єднатися з католиками теж знайдуть причини чому треба.Це пристосуванці….особливо Драбінко на якого є компромат,бідненький ,змушенний був перейти в пцу.

  5. Віруючим (і не тільки) людям потрібний поводир,але мудрий. На жаль таких небагато всюди, тому звідусіль бачимо адекватні і неадекватні дії(хоча їх не мало і без карантину). Але задумаємось про те, що багато дій спровоковано страхом за своє життя, близьких, майбутнє…
    Насьогодні мудро сприяти нерозповсюдженню інфекцій, отже щиро молитися вдома, і пасочку можна вдома водичкою з молитвою освятити… У критичні моменти навіть дозволяється охрещувати без священника.

  6. Молодець пан отець. А як пішчать та біснуюця ті Московскі попи. Особливо ті СТОЯТЕЛІ ВЕРИ…..

  7. А чего московськi? Минулоi недiлi Пан Фульмес провiв молебен бiля хрестiв при в”iздi у Вмiсто.Нормально.Люди молиться за мир i спокiй .Вiтя ,скажи йому ,що то Понти….

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наталія Тарковська
30.04.2024
Під час розмов з цивільними я чую, як люди в селі ховаються від оборони своєї держави, як хваляться тим, що «краще живий ...
Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...