<
Оксана Мороз

Що зараз рф робить в українському інфополі?

20:07 | 14.06.2023 / Погляд /
96
/ Коментарі відсутні

Напишу про те, що зараз рф робить в українському інфополі. Те, що бачу я (тобто це не все).

1 – Контрнаступ ключова тема. Україна намагається дотримуватися тиші, а росія намагається використати цей інформаційний вакуум.

Техніка стара, але від цього не менш дієва. Одночасно вкидається багато фейків про наші нібито невдачі. Розрахунок – у щось одне українці не повірять, але багато інформації примусить засумніватися / ставити публічні запитання / вони залишаться без відповідей (режим тиші) / це збільшить сумніви і почне формувати думку «все погано».

Ключові вектори фейків:

  • Контрнаступ Україна нібито вже програла.
  • Величезні втрати (нібито одна бригада за день втрачає сотні воїнів).
  • Великі втрати західної техніки (нібито вже немає чим воювати, нібито Захід розчарований таким великим втратам і т. д.).
  • Командири нібито кидають солдат на убій, а самі не воюють.

Один прикладів досить комплексного поширення фейків – бригада «Магура». Про них спочатку було багато інформації – люди знали, що вони добре укомплектовані та готуються до наступу – потім вони пропали з інфопростору – росіяни скористалися інфовакуумом (додатково до загального) і зараз продукують багато фейків про них.

2 – Теракт на Каховській ГЕС.

Зараз вектор на залякування – нібито жахливі/значні наслідки для кожного українця. Ціль – створити паніку.

Ключові фейки:

  • Нібито поширення холери та інших хвороб.
  • Нібито масовані відключення світла.
  • Нібито вимкнення води по всій Україні.
  • Шантаж ядерною та хімічною загрозами.

3 – «Розлюднення» українців. Я не знаю хто саме почав цей вектор (росіяни чи наші корисні ідіоти), але рф цим точно користується і для розколу, і для психологічного тиску на людей. Ця тема почалася до «акули» і, на жаль, буде після.

Паралельно ракетний терор з жертвами серед цивільних. Паралельно досить масовані кампанії з фішингу / зламу акаунтів (давненько такого не було). Паралельно створення фейкових сторінок «голів ОДА» і з них поширення фейків.

Що з цим робити? Правила прості і старі:

  • Якщо вам не вистачає інформації з фронту від українських джерел, НЕ потрібно її брати з російських та анонімних. Там НЕ має інформації – там дезінформація.
  • ЗСУ дають інформацію з запізненням, не тому що їм так хочеться, а тому що так треба (100500 разів пояснювали про закріплення на звільненій території).
  • Віра в ЗСУ – це не про коментарі в Фейсбуці, це про спокійний тил (без паніки і поширення російських ІПСО), який теж працює на перемогу.

І останнє. Якщо вам так важко без «визначеності» / новин з фронту, то уявіть наскільки важко хлопцям і дівчатам, які зараз ці «новини» створюють. І зрозумійте, що ваше несвідоме поширення російських тез їм шкодить, а не допомагає.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наталія Тарковська
30.04.2024
Під час розмов з цивільними я чую, як люди в селі ховаються від оборони своєї держави, як хваляться тим, що «краще живий ...
Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...