<
Священник Віктор Мартиненко

Профдеформація — розміщати на церковних календарях фото очільників єпархій, що їх видали

09:10 | 16.10.2023 / Погляд /
2092
/ коментарів 5

Ще і ще раз про профдеформацію. У фб стрічці побачив церковні календарі, видані кількома єпархіями. Може й ще є, але я зустрів два. У центрі цих настінних церковних календарів поміщено фото очільників єпархій, що ці календарі видали.

Завжди намагаюся відволіктися від нашої субкультури, щедро позолоченої циганською позолотою із тринітриту титана, і подивитися здоровим поглядом з-зовні. Перенестися в контекст інших спільнот і соціальних груп.

Отже: ви бачили, щоб директор школи друкував класні журнали і учнівські зошити зі своїм портретом на обкладинці? Чи головний лікар розміщував своє фото на лікарняних картках і бланках бюлетенів? На банківських картках я жодного разу не бачив портрета начальника місцевого відділення. Та й більше – фотки гендиректора банку там теж не буває.

Видають календарі багато бізнес-корпорацій, фірм і підприємств. Там зображені пейзажі, гарні дівчата чи продукція тих брендів. Жодного разу я не зустрічав там портретів очільників тих контор.

Мова не за профільні щорічники чи довідкові видання – а за НАСТІННІ календарі! Протягом року у вітальнях чи на сільських кухнях побожних бабусь буде висіти не фото якоїсь гарної церкви чи образок, а портрет бородатого дядька.

Чим поясниш цю любов до власних портретів, всипаних бурштином, вензелів на кріслах і платах для причастя? Профдеформація! Не раз кажу, що ті хлопці – нещасні люди. Їм молоко треба даром давати за вредність професії!)

Професійна необхідність ходити в золотих балахонах, постійно брати участь у реконструкціях візантійського придворного церемоніалу спонукає їх сприймати всерйоз свою винятковість. “Держава – це я” – казав колись Людовік XIV. “Церква – це я” – мабуть, думають вони.

Шановні архієреї! Ви – СЛУЖИТЕЛІ Церкви, подібно до священиків, дияконів, чи тієї баби Марусі, що миє в храмі підлогу. А усі кадіння, “ісполла”, цілування рук, поклони і процесії, іменування “святими” і “владиками” – історичний атавізм та декоративна реконструкція дій, що вже з тисячу років як втратили свій практичний сенс.

Усе це для того, щоб показати вам не вашу особисту винятковість, а надзвичайну відповідальність вашого СЛУЖІННЯ! Якщо ви заслужите, люди самі вішатимуть ваші фото у своїх оселях, – не треба втюхувати їх самим!

Не робив спеціально дослідження, але знову таки тут у фб зустрів сьогодні нововиданий календар Закінфської митрополії у Греції, яка на тисячу-півтори років старша за Черняхівську чи Луцьку. На обкладинці – Христос! Тобто добрі приклади є, – є в кого вчитися – не тільки в кирила на фоні Трійці!).

Джерело – пост у фейсбуці священника Православної Церкви України Віктора Мартиненка

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 5
  1. А чому таке погане фото. Там же календар ПЦУ. Що Ви цією статтею хочете сказати. Будьте мудрим, Вікторе.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...