<
Ганна Доскоч

Ймовірно, руйнування будинку на Ковельській у Володимирі було лише питанням часу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:07 | 26.11.2021 / Погляд /
3880
/ Коментарі відсутні

На запрошення власника частини будинку за адресою: вулиця Ковельська, 36 Мстислава Бражнікова та власника арт-крамнички, що знаходиться у тій же будівлі, Володимира Кравчука наукові співробітники історичного музею ім. Омеляна Дверницького у Володимирі здійснили архітектурну розвідку (огляд) об’єкту.

Кілька місяців тому відбулося часткове руйнування будинку, побудованого у 1934 році (так зазначено на фронтоні фасаду). Зараз тривають демонтажно-відновлювальні роботи.

Метою розвідки було вивчення археологічного шару, визначення періоду виробництва будівельних матеріалів та конструкцій даного об’єкту.

В першу чергу, співробітниками музею було здійснено огляд підвалу. Кладка кам’яних стін підвалу вказує на те, що будівля зведена ще на початку ХХ століття. На стінах збережені фрагменти тинку (штукатурки) сірого кольору. У стінах підвалу знаходяться ніші з характерними прорізами для грубих дерев’яних полиць: ймовірно, в підвалі, свого часу, зберігалися харчові запаси.

Ніші в західній частині будівлі зруйнувалися разом зі стіною внаслідок зсуву верхньої частини ґрунт. Під час огляду на глибині 1-1,5 метри виявлено фрагменти впорядкування тротуарною плиткою території, прилеглої до будинку. Пізніше, у 50-60 роках ХХ століття було здійснено асвальтування.

Директор історичного музею Володимир Стемковський звернув увагу, що земляна підлога знаходиться на рівні старого міста, яке орієнтовно датується ХІІІ-ХІV століттям. Володимир Володимирович зазначив, що під час проведення земляних робіт можуть бути знайдені предмети побуту періоду Волинсько-Галицької держави.

У відповідь власник підвалу запевнив, що в разі виявлення подібних предметів, повідомить про це колектив музею. Склепіння підвалу (стелю) оглянути не вдялося – його розібрали одразу після обвалу. А цеглу та інші будівельні матеріали перенесли на подвір’я.

Мстислав Бражніков показав й металеві балки, якими було укріплено склепіння підвалу. На них є різні цифри, наприклад 1834, проте ми не можемо стверджувати, що це дата виготовлення конструкцій: хотілося б почути думку фахівців, питання залишається відкритим.

Оглянули й первісну цеглу, використану при будівництві. Вона була виготовлена не пізніше 40-х років ХХ століття. Потім піднялися дерев’яними вузькими сходами з оригінальними перилами часу забудови на мансардовий (верхній) поверх. Оглянули приміщення, стеля в кімнатах жахає: прогнилі балки, сліди від дощової води, які заливали кімнати.

Усе це наштовхує на роздуми про недбайливе ставлення власників горишніх кімнат до стану свого житла. Ймовірно, руйнування будинку було лише питанням часу…

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...