<
Іван Юхимюк

Історія Володимира – непроста, але захоплива

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:15 | 1.07.2021 / Погляд /
322
/ коментарів 8

Особливим є і географічне розташування міста, адже засноване ще у Х ст. на перетині євро-азіатських та балтійсько-чорноморських шляхів.

Місто завжди було привабливим – як для друзів, так і ворогів. І прикладів цьому є чимало – від сивої давнини й до наших часів.

Разом із тим – історія нашого міста стала водночас історією мирного співіснування різних культур, національностей та релігій.

Були часи розквіту – тоді Володимир навіть мав звання стольного граду, а багато із нас і сьогодні в побуті його люблять лагідно називати княжим.

Та були й часи занепаду – і той населений пункт, що ще недавно був стольним та стратегічним, ставав звичайним і провінційним. Саме таким моментом визнання провінційності міста стало його перейменування у Володимир-Волинський.

Із мультикультурного та мультинаціонального княжого града, де мирно стояли поруч синагоги, костели і церкви, де одними стежками ходили євреї, українці і поляки, ми перетворились на звичайне колоніальне місто.

Ба більше – бо не перейменуванням єдиним, Володимир-Волинський щедро скроплений кров’ю, про що ми досі пам’ятаємо… Ми пам’ятаємо про трагедію євреїв, про жахи в’язниці біля Валів, про відкопані рештки закатованих червоним режимом.

Пам’ятаючи часи розквіту Володимира, відновивши історичну назву, зможемо збудувати сучасне європейське місто, яке стане привабливим як для його мешканців, так і гостей.

А ще – це було би дуже символічно зробити саме у рік тридцятиліття Незалежності України.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 8
  1. “зможемо збудувати сучасне європейське місто” – а як же, зможете, вже 30 років показуете свои можливості…

        • Більше ніж такі як ти. Такі як ти просрали свою державу в 1991му, а тепер хочуть просрали і нашу.

          • не можна просрати те, шо вами вже просрано за 30 років

          • а розкажи мені, трехчлен, шо ви крім туалетів побудували ? от ми, кляті комуняки, побудували вам четверту економіку еуропи ! а ви шо ? крім зімбабви…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наталія Тарковська
30.04.2024
Під час розмов з цивільними я чую, як люди в селі ховаються від оборони своєї держави, як хваляться тим, що «краще живий ...
Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...