<

Індустріальний парк у Нововолинську розвиватиме Food-кластер, у Володимирі – легку промисловість: інтерв’ю з Олександром Бондаренком

08:24 | 20.09.2024 / Володимир, Нововолинськ / , /
Перегляди
287
/ Коментарі відсутні

БУГ поспілкувався в інтерв’ю із директором ТОВ «Інвестиційно-керуючої компанія Бюро Інвестиційних Програм», яка обслуговуватиме індустріальні парки «NOVO» у Нововолинську та Володимирі, Олександром Бондаренком. Говорили про розвиток індустріальних парків, що уже зроблено на територіях ІП, які роботи ведуться, стратегії розвитку, та чи є уже реальні інвестори, які готові збудувати бізнес в даних індустріальних парках.

Олександр Бондаренко розповів, що Бюро інвестиційних програм є керуючою компанією обох індустріальних парків Володимирського району. ІП у Володимирі має площу 37 Га землі, у Нововолинську – 22 Га.

Концепції індустріальних парків будуть різні:

  • у Нововолинську – це сфера Фуд-кластеру, залучати виробників їжі, продуктів харчування, що виробляють товар уже в упаковці, а не продає насипом. Адже, якщо продавати товари на експорт, то така продукція буде коштувати дорожче.
  • у Володимирі – легка промисловість. Тут орієнтуватимуться частково на виробництво тканин, одягу, взуття, а також на деревообробку та меблеву галузь. Це пов’язано із тим, що поруч знаходяться великі підприємства, що працюють у даній галузі, такі як Гербор, Кроноспан, ВМК-Україна.

Хоча це рішення ще не є остаточним до кінця, будуть орієнтуватися на бажання інвесторів, яких потрібно залучати. Для цього Олександр Бондаренко їздить по різноманітних форумах, семінарах, де презентує індустріальні парки

Але спочатку, потрібно виконати чимало завдань. Частину з них має зробити міська влада, яка також повинна бути зацікавлена в розвитку ІП у своєму регіоні. Зокрема йдеться про вирівнювання рельєфу, підведення комунікацій та прокладання доріг. Як приклад Олександр Бондаренко наводить будівництво індустріального парку у Вінниці, де інвестували в облаштування ІП понад 150 млн грн коштів з міського бюджету. Йдеться про підготовку майданчика до початку будівельних робіт.

“Сюди входить рельєф, тобто земельну ділянку потрібно вирівняти, щоб можна було будувати конструкції, приміщення, склади, промислові ангари тощо. Якщо немає поруч дороги, то її потрібно добудувати, силами бюджету міської ради. Якщо немає каналізації та електроенергії, то підвести їх до ділянки та зробити точки підключення до води, точки скидання технічної каналізації, точки підключення до електроенергії”, – зазначив директор Бюро інвестиційних програм.

До обов’язків керуючої компанії входить залучення підприємців, проведення переговорів, складання договорів, активний маркетинг та продаж, а згодом і обслуговуванням бізнесу, який розмістився на території індустріального парку, в процесі його роботи. Охорона, вивіз сміття, розв’язання адміністративно-юридичних питань та сплата податків також сюди входить.

“Територія індустріального парку — це територія зниженого оподаткування, на 10 років діє пільговий режим — нульовий податок на прибуток для кожного резидента, нульовий ПДВ та імпортні мита на ввіз нового обладнання та знижена ставка на землю, яка нині складає 0,1%. Певний податковий режим на території всіх індустріальних парків України, яких на сьогодні офіційно зареєстрованих є уже 87. А щоб отримати податкові пільги, керуюча компанія має подавати звітність до Міністерства економіки, Міністерства фінансів і до податкової служби”, – розповів Олександр Бондаренко.

Для підготовчих робіт індустріальні парки можуть спробувати отримати державну субвенцію на умовах 50 на 50, один парк може отримати до 150 млн грн. Але інші 50% має виділити міська влада, керуюча компанія або спільно.

У Володимирі майже біля ділянки ІП проходять електромережі, але є проблеми із каналізацією та вирівнюванням рельєфу. Тож в цих питаннях потрібна допомога від міської влади. І це є їхнім домашнім завданням.Дані ділянки постійно показують інвесторам, нині є такі, які хочуть релокувати свій бізнес із Харкова, Дніпропетровська чи окупованих територій. Проте вони шукають територію, де уже зроблені підготовчі роботи.

У Нововолинському ІП уже частково зроблені роботи з вирівнювання рельєфу. Наразі тривають роботи з проєктування. Підписані два договори з потенційними резидентами: одна – це українська компанія, друга – польська. Проте тут також зроблені ще не всі підготовчі роботи, для польської компанії потрібно ще вирівняти рельєф. Наразі керуюча компанія, спільно з міською радою, працюють над розв’язанням цього питання. Роботи з проєктування облаштування території Нововолинського індустріального парку уже знаходяться на завершальному етапі.

Також у Нововолинську триває проєктування холодильного логістичного термінала. Він слугуватиме для зберігання харчових продуктів: напівфабрикатів, ягоди тощо.

Також Олександр Бондаренко поділився ексклюзивною інформацією та розповів, що на території Нововолинського ІП планують збудувати потужну сонячну електростанцію. Наразі працюють над відповідним проєктом. Є ймовірність, що вона буду живити не лише резидентів ІП, але й частково саме місто, якщо буде надлишкова електроенергія. Це залежатиме від потужності самої станції та розмірів виділеного фінансування на її будівництво. Питання досить актуальним, з огляду на час, в якому ми живемо, та дії ворога, який намагається знищити нашу критичну інфраструктуру.

Тривають перемовини щодо будівництва нового пункту пропуску Млинище-Сліпче. Над цим питанням працюють уже близько двох років та піднімають його в Міністерстві інфраструктури, Мінекономіки. Закликають, щоб виділили фінансування на проектування нового ПП з Польщею.

Олександр Бондаренко зазначив, що за оптимістичними прогнозами, у кращому випадку, реальний бізнес в індустріальних парках може запрацювати з 2026 року. Хоча щось прогнозувати у воюючій країні — вкрай важко, потрібно набратися терпіння.

Також говорили з Олександром Бондаренком про створення нових індустріальних парків у Ковелі, на Львівщині та Івано-Франківщині та чи будуть вони конкурувати з ІП у Нововолинську та Володимирі. Обговорили результати зустрічі із польськими партнерами, з якої приїхав на інтерв’ю наш гість, підвищення ставки податків в державі та значний брак кадрів в Україні.

Більше дивіться у відеоінтерв’ю із директором керуючої компанії “Бюро інвестиційних програм” Олександром Бондаренком.

Дивіться також:

Скільки разів стрибав з парашутом Олександр Бондаренко: анкета з директором керуючої компанії ІП у Нововолинську та Володимирі




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Вересня, П’ятниця
19 Вересня, Четвер