<

Верховна Рада забрала військовий ПДФО з місцевих бюджетів

14:01 | 8.11.2023 / Новини / /
Перегляди
478
/ Коментарі відсутні

Народні депутати підтримали закон про перерозподіл податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) із зарплат військових із місцевих бюджетів у державний бюджет.

Про це повідомили народні депутати Ірина ГеращенкоЯрослав Железняк та Олексій Гончаренко, пише Громадське.

За відповідний законопроєкт №10037 на повторному другому читанні проголосували 253 депутати.

Згідно із документом, з 1-го жовтня по 31-ше грудня 2023 року військовий ПДФО спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: 13 млрд грн Держспецзв’язку на дрони та стільки ж — Міноборони на закупівлю артилерійських систем.

Окрім того, за цим законопроєктом доходи Дорожнього фонду у 2024 році спрямовуються в загальний фонд державного бюджету і спрямовуються на потреби оборони.

З 1-го січня і до 31-го грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, військовий ПДФО розподіляється в таких пропорціях:

  • 45% — Держспецзв’язку на дрони (прогноз 43+ млрд грн);
  • 45% — Мінстратегпрому для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн);
  • 10% — розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно, відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

При цьому «звичайний ПДФО» залишається в громадах в обсязі 64%. При цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення.

Депутатка Роксолана Підласа зазначила, що у 2024 році всі громади «дотягуються до рівня доходів 2021» року дотаціями; села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати).

Окрім того, залишки на рахунках органів місцевого самоврядування можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо.

Критика закону

Перед схваленням законопроєкту його розкритикували представники місцевого самоврядування. Одразу дві великі асоціації — міст і територіальних громад — звернулися до президента Володимира Зеленського, до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука та до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

В Асоціації міст України зазначали, що для бюджетів територіальних громад вилучення ПДФО — це втрата 20 млрд гривень у 2023 році та 65 млрд гривень у 2024 році.

Натомість, щоб «не допустити неналежного для воєнного часу використання коштів», в Асоціації міст запропонували визначити цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, сформовані із 70% військового ПДФО, — так званий бюджет безпеки й оборони.

Своєю чергою Всеукраїнська асоціація ОТГ закликала уряд завершити бюджетний період в умовах чинного бюджетного законодавства.

Читайте також:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 Травня, Четвер