<

Залишити частину «військового» ПДФО в громаді: депутати Нововолинська звернулись до президента, голови ВР та нардепа Гузя

13:46 | 10.10.2023 / Нововолинськ / , , , /
Перегляди
3328
/ Коментарі відсутні

23 депутати Нововолинської міськради проголосували за звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, нардепа Ігоря Гузя щодо недопущення вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового» ПДФО.

10-го жовтня відбулась 26 сесія Нововолинської міської ради. На ній були присутні 25 депутатів, також завітали депутати Волинської ради – Юрій Сиротюк та Андрій Бокоч.

На засіданні повідомили, що Нововолинська громада за 9 місяців направила на допомогу військовим 100% від отриманого «військового» ПДФО, це 56 мільйонів гривень.

Своє звернення до президента депутати мотивують тим, що якщо ці кошти заберуть, місто не зможе допомагати військовим з Нововолинської громади в такому ж обсязі, як зараз. Також держава не може оперативно реагувати на потреби військових.

Ще один аргумент – у громадах живуть сім’ї військових, які зараз на передовій, загиблих, ВПО, і всі мешканці громади заслуговують на комфортні умови та безпеку.

У зверненні йдеться:

“У разі вилучення «військового» ПДФО з місцевих бюджетів, ми можемо стати учасниками знищення унікальної системи взаємодії заради допомоги війську, створеної у 2022 – 2023 роках військовослужбовцями, місцевим самоврядуванням, волонтерами, бізнесом і спонсорами.

Це допомога, яка надходить максимально швидко до конкретного підрозділу Об’єднаних сил Збройних сил України, і, головне, – вирішує проблеми армійських та правоохоронних з’єднань поза межами можливостей і компетенції міністерств і відомств.

Звичайно, існуюча система підтримки сил безпеки й оборони через місцеві бюджети не на 100% ідеальна. Все ще є ті, хто пріоритетами не бачать підтримку захисників. Саме їх варто законодавчо зобов’язати виділяти кошти відповідно до потреб військового часу. При цьому точно не можна допустити вилучення з місцевих бюджетів надходжень з «військового ПДФО», адже альтернативи швидкої, конкретної допомоги військовим підрозділам з місцевих бюджетів немає.

Саме допомога з місцевих бюджетів, яка об’єднується з коштами мешканців громад й бізнесу, рятує життя наших захисників за рахунок швидкості, точковості, мобільності, яких немає на центральному рівні….”.

У зверненні пропонують залишити 64% доходів від ПДФО у місцевих громадах (і ще 15% – на рівні областей), як це зараз передбачено діючим законодавством.

Також ухвалити закони, які легалізують витрати місцевих громад на потреби оборони і безпеки. Адже нагадаємо, що з коштів місцевого бюджету не можна фінансувати напряму ЗСУ, тільки ТРО.

Народного депутата Ігоря Гузя у зверненні просять не підтримувати проєкт Закону «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України»

Рішення на сесії підтримали 23 обранці.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя