<

Мало хто знає, але з бюджету міста ми не можемо фінансувати ЗСУ, купувати для них дрони, — мер Нововолинська

14:31 | 19.09.2023 / Нововолинськ / , /
Перегляди
6527
/ коментарів 8

18-го вересня міський голова Нововолинська Борис Карпус у прямому ефірі розповів, що з коштів місцевого бюджету не можна фінансувати ЗСУ.

Він зазначив, що з міського бюджету влада не може фінансувати, купувати будь-якій бригаді ЗСУ дрони.

“У бюджетному кодексі є три статті, які прямо забороняють фінансувати установи, які фінансуються з державного бюджету. ЗСУ це установа, яка фінансується з державного бюджету. Ми, як орган місцевого самоврядування, не можемо купити дрон для будь-якої бригади ЗСУ”, – сказав мер.

Єдине – місцева влада може підтримувати ТРО, чим і активно займається. Майже 90% військового ПДФО було витрачено їм на потреби.

Мер також зазначив, що Нововолинськ, серед міст т.з. обласного підпорядкування (Ковель, Луцьк, Володимир), має найменше надходження військового ПДФО до бюджету.

Як можна фінансувати армію з місцевих бюджетів?

Міські та обласні бюджети не мають права переказувати кошти напряму армії або купувати військові товари.

Але є три варіанти, як місцева влада може допомогти оборонці. Перший — це купувати товари подвійного призначення для військових частин, які базуються на території регіону, в тому числі для Територіальної оборони.

Другий варіант схожий на благодійність. У Нацбанку відкритий спецрахунок для потреб армії, яким розпоряджається Міноборони.

Третій спосіб ― це відправляти субвенції. Субвенція передбачає, що кошти йдуть на конкретну закупку в конкретну військову частину.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується військовий податок на доходи фізосіб (ПДФО) направити з місцевих бюджетів на закупівлю техніки й власне виробництво зброї.

“Урядовий законопроєкт дозволить залучити 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного на додаткові закупівлі дронів та на збільшення виробництва власного озброєння”, – зазначив глава уряду.

Водночас понад 200 млрд грн вже накопичених на рахунках місцевих бюджетів і бюджетних установ залишаться у розпорядженні місцевої влади. Тим громадам, яким об’єктивно не вистачатиме коштів, держава надаватиме базову та залишить реверсну дотацію. 




коментарів: 8
  1. Багато волонтерів отримують допомогу від мера Нововолинська. Іде назустріч, помагає з пальним. Але потім обгажують.

    • Ця допомога від мера чи з кишені нововолинців? Через бюджет громади міста?

    • Зі власної кишені мера чи з бюджету громади сформованого з коштів добросовісних платників податків м.Нововолинська і членів однойменної ОТГ? Уточніть, дуже цікаво.

  2. Зате премії і надбавки до заробітної платні добре фінансуються з місцевих бюджетів.

  3. Не можна , можна ! Але можна , але все щоб через мій карман ! Так вимагайте від влади оголошення Війни ! Ато війна , не війна ! Мобілізація , ТЦК , одні схеми , одні деребани ! Бруківки , дороги , а ви люди донадьте , а ми бабло косим ! Жесть !!!

  4. А з бюджету фінансувати свої далеко не мінімальні зарплати надбавки до них та всякі премії з оздоровчими можете? Памперс!!!

  5. в частину для нашиш новолинців можна жеш купувати тож вчому проблема ????

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

13 Травня, Понеділок