<

Підозрюваному в убивстві Фаріон продовжили термін тримання під вартою

21:15 | 19.09.2024 / Новини / /
Перегляди
44
/ Коментарі відсутні

Галицький районний суд Львова продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 18-річному В’ячеславу Зінченку, якого підозрюють у вбивстві Ірини Фаріон.

Про це повідомила кореспондентка із зали суду, пише Громадське.

Підозрюваного триматимуть під вартою ще 60 днів — до 17 листопада включно, без можливості внесення застави.

Прокурори просили залишити Зінченка під вартою, оскільки вважають, що звільнення з-під варти «спонукатиме його до втечі та переховування від слідства».

Крім того, апелювали до того, що він може «псувати речові докази», зокрема зброю, якою вбили Фаріон, оскільки вона ще не знайдена. 

Сам підозрюваний також просив лишити його під вартою, тому що «боїться за своє життя». 

Натомість адвокат підозрюваного Ігор Сулима просив випустити Зінченка з-під варти і призначити підозрюваному цілодобовий домашній арешт з електронним браслетом та заборонити йому спілкуватися зі свідками.

На початку засідання адвокат заявив, що прокурори «упереджені до підозрюваного», і подав клопотання про відвід прокурорів. Зокрема через те, що донька Ірини Фаріон Софія Семчишин нібито має з ними «дружні стосунки» — адвокат запевнив, що в нього є фото їхніх «обіймів у залі суду».

Суд відмовив у клопотанні. Сам хлопець був особисто присутній на засіданні, хоча минулого разу долучився онлайн. Зінченко заявив журналістам, що з матеріалами справи ознайомився не повністю і по суті справи говорити не буде. 

Також хлопець укотре заявив, що йому «загрожує небезпека від російських спецслужб», тому просив залишитися під вартою. Він знову сказав, що не буде вчиняти самогубство і каже це на випадок, якщо з ним «щось станеться» в ізоляторі тимчасового тримання.

«Мене ховають від російських спецслужб, від радикально налаштованих осіб. Я себе вбивати не хочу. Тож якщо зі мною щось станеться, то мені “допомогли”», — сказав Зінченко.

Підозрюваний уточнив, що перебуває не в СІЗО, а в «іншому місці, куди його перевели з метою безпеки». Він заявив, що не має жодних претензій щодо умов утримання і хоче там залишитись.

На судове засідання прийшла мати підозрюваного. Зінченко повідомив, що це його перша зустріч із рідними, оскільки раніше йому було заборонено з ними спілкуватися. Мати заявила, що син не винен, бо вона «виховувала його в любові». 

Суддя також на прохання прокурорів продовжив термін досудового розслідування до 26 січня 2025 року.

Прокурор попросив продовжити досудове розслідування, оскільки сторона обвинувачення хоче призначити додаткові експертизи, щоб дослідити докази. Зазначимо, нинішні судові засідання стосуються не доведення провини хлопця, а обрання йому запобіжного заходу.

Убивство Ірини Фаріон

Мовознавицю Ірину Фаріон убили 19 липня о 19:30 — тоді поліція отримала повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу — нею виявилась науковиця.

Її шпиталізували з вогнепальним пораненням голови. Медики встигли провести операцію первинної хірургічної обробки рани голови, жінка перебувала у глибокій мозковій комі та на штучній вентиляції легень. Проте вона померла після 23:00 — у неї не витримало серце.

Поліціянти опублікували фотографію та прикмети хлопця, який може бути причетним до вбивства мовознавиці та громадської діячки Ірини Фаріон — на вигляд хлопцеві близько 20 років. Мешканці будинку загиблої розповіли, що протягом кількох тижнів бачили підозрілого молодика, який від ранку до вечора сидів на лавці неподалік.

ЗМІ писали, що головний підозрюваний діяв професійно та міг мати спільників. Поліція, зокрема, перевіряє відео росЗМІ про ймовірну причетність російських неонацистів.

Врешті правоохоронці затримали за підозрою в убивстві 18-річного В’ячеслава Зінченка з Дніпра. Галицький райсуд Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою львівського СІЗО на 60 діб без права внесення застави.

Під час оголошення вироку суддя зачитав ім’я підозрюваного — його звати В’ячеслав Зінченко. Він сам своєї провини не визнає і каже, що «з Фаріон нічого не робив». Хлопця затримали й підозрюють в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Вересня, П’ятниця
19 Вересня, Четвер