<

У Володимирській громаді зростуть тарифи на воду

12:02 | 25.10.2024 / Володимир / , /
Перегляди
702
/ Коментарі відсутні

З 1-го листопада вартість водопостачання та водовідведення у Володимирській громаді зросте. Таке рішення про коригування тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення прийняв виконавчий комітет міськради 24-го жовтня.

Про це повідомляє КП “Володимирводоканал”.

“Розуміємо ваше невдоволення, але водоканал змушений йти на такі кроки, аби мати можливість повноцінно функціонувати. Варто зауважити, упродовж трьох років, від початку повномасштабного вторгнення, підприємство намагалося триматись на плаву з діючими тарифами, попри постійне зростання основних складових витрат”, – йдеться у повідомленні.

Але ситуація змусила переглянути тарифи, оскільки вони сьогодні є досить збитковими, і потребують коригування у зв’язку із:

  • зростанням вартості на паливно-мастильні матеріали, зокрема на 84,7% – бензин, 89,6% – дизпаливо, у 2,55 рази – газ автомобільний;
  • збільшенням витрат на оплату праці і нарахування на неї – на 22% із врахуванням прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого ЗУ «Про державний бюджет»;
  • зростанням екологічного податку у 7,2 рази;
  • зростанням витрат вартості на підкачку води – 5,3%.

Цифри лише підтверджують, що підняття тарифів є вимушеним та виправданим методом задля повноцінного функціонування роботи водоканалу.

Комунальники зауважують, вартість електроенергії, як складова тарифу, що займає сьогодні 35% собівартості комунальних послуг, зросла на 305% (з 2, 696863 грн/кВт/год. до 8,2397 грн. кВт/год). Утім, враховуючи, що відповідно до «Програми відшкодування різниці у тарифах на комунальні послуги комунальним підприємствам Володимирської міськради на 2022-2024 роки» з місцевого бюджету проводиться періодична компенсація різниці у тарифах у її частині для повноцінного погашення власних зобов’язань перед енергопостачальними підприємствами, то дана складова до коригування не приймається. У зв’язку із цим, підвищення тарифів відбувається частково, оскільки фактичний тариф є набагато вищий

На жаль, спроможність місцевого бюджету в умовах значного зростання енергоносіїв на погашення різниці у тарифах, зокрема по послугах КП «Володимирводоканал», вичерпується, через що підприємством застосований механізм часткового перегляду тарифів при дієвості зазначеної Програми.

Так, з 1-го листопада тариф на водопостачання зросте на 2 грн. 57 коп., і становитиме – 18,38 грн. На водовідведення – 5 грн. 4 коп., і становитиме – 29,09 грн.

Якщо порівнювати тарифи на водопостачання та водовідведення, скажімо, Ковелем та Володимиром, у сусідньому місті упродовж трьох років тариф коригувались двічі – у 2023 році та 2024. Сьогодні там вартість водопостачання для населення становить – 19.86 грн., водовідведення – 29, 64 грн., разом – 49,50 грн.

Враховуючи усі вищезазначені факти, жителів громади просять з розумінням поставитись до вимушених заходів. А також наголошують на тому, що підвищення тарифів на послуги для соціально незахищених верств населення буде компенсоване державою через монетизацію пільг і субсидій.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Жовтня, Понеділок
27 Жовтня, Неділя