<

У Черкасах прибічники УПЦ МП із нападом захопили Свято-Михайлівський кафедральний собор ПЦУ

10:36 | 17.10.2024 / Новини / , /
Перегляди
253
/ Коментарі відсутні

17-го жовтня після заяви капелана про перехід Свято-Михайлівського собору у Черкасах до Православної церкви України, біля храму виникла бійка між представниками ПЦУ та вірянами УПЦ МП.

Про це пише Суспільне.

До медиків звернулися кілька людей, зокрема, жінка із перебинтованою головою та чоловік, якого, за словами вірян, забризкали перцевим балончиком.

Між представниками різних конфесій точаться суперечки.

За словами речниці головного управління нацполіції в Черкаській області Зої Вовк, на місце події виїхала слідчо-оперативна група:

Віряни УПЦ МП та митрополит Феодосій зачинилися у храмі і нікого туди не пускають.

Старший військовий капелан отець Назарій у коментарі виданню розповів, чому, на його думку, важливо, щоб цей храм перейшов у підпорядкування ПЦУ:

“Російська православна церква окупувала територію Свято-Михайлівського собору і лицемірно називається Українською церквою. Але по факту ми чули їхні служби, де вони вже поминають патріарха Кіріла, не моляться за українське військо. Це якраз той храм, який будували черкащани, владика Софроній, який був великим патріотом, але, на жаль, не дожив до того часу, коли зміг перейти до Православної Церкви України, він цього дуже чекав. Тому сьогодні це зробили. Треба звільняти всю Україну від російської окупації і духовної російської окупації”.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко у фейсбуці закликав містян прийти до храму і висловити свою думку:

“Запрошую громаду Черкас висловити свою думку стосовно існування московської церкви в нашому місті, прийти і помолитися за Збройні Сили України і за здоров’я наших воїнів у найбільшому храмі в центрі України. Ми, як влада, не втручалися в це, громада добровільно перейшла до ПЦУ, але там уже відбувається щось неправомірне. Тому запрошую прийти і підтвердити волю громади”.

Як розповів виданню військовий капелан Володимир Педько, голосування громади про перехід до Православної церкви України відбулося раніше та юридично оформлене.

“Громада храму Архістратига Михаїла вже давно проголосувала про перехід до Православної церкви України. Про це свідчать відповідні статути, зміни установчих документів. І тому всі, хто зараз перебувають на території храму Михайлівського, включаючи судимого Феодосія, вони там перебувають незаконно”, — деталізував Володимир Педько.

Дані в YouControl свідчать про реєстрацію релігійної організації “Свято-Михайлівська гарнізонна парафія Черкаської єпархії УПЦ (ПЦУ) м. Черкаси”, 02.03.2000. Розмір статутного капіталу юридичної особи складає 0,00.

На момент останнього оновлення даних 16.10.2024 статус юридичної особи — “Зареєстровано”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

17 Жовтня, Четвер