<

«Певну кількість поранених ми не змогли забрати»: комбриг 72 бригади Охріменко про вихід з Вугледару

15:36 | 8.10.2024 / Новини / /
Перегляди
417
/ Коментарі відсутні

Російська армія кількісно переважала гарнізон Вугледару у дев’ять разів. Також окупанти обходили місто з флангів, що загрожувало оточенням оборонців міста.

Про це в інтерв’ю виданню “Главком” розповів командир 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Олександр Охріменко, пише Суспільне.

“Будь-які теоретичні розрахунки говорять про те, що при співвідношенні сил та засобів 1:3 противник отримуватиме перевагу. Тут, під Вугледаром, було 1:9. Об’єктивно можете зрозуміти, які були шанси на утримання цього населеного пункту і смуги оборони, що у зоні відповідальності бригади”.

Вихід з Вугледара: чому не можна було покинути місто раніше

Олександра Охріменка призначили командиром 72 бригади, яка й обороняла Вугледар, 28 вересня, за п’ять днів до виходу гарнізону з міста. За словами полковника, з міста виходили у декілька етапів, аби зберегти життя військових. Утримували Вугледар якнайдовше, аби завдати росіянам максимальних втрат.

“Якщо ми будемо залишати населені пункти, не давши потужного бою противнику, то за деякий час можемо опинитися невідомо на яких рубежах. Від 28 вересня по 2 жовтня, за даними із засобів повітряної розвідки, з доповідей командирів батальйонів, підрозділів, які виконували завдання на лінії зіткнення, було знищено понад 400 російських військовослужбовців. Це буквально за кілька днів штурмів противника на позиції нашої бригади. Крім того, за ці чотири дні тільки на напрямку дій одного з батальйонів, а саме на південно-східному напрямку міста Вугледар, було знищено більше 50 одиниць техніки. Посаджено і збито, заглушено системами радіоелектронного захисту близько 500 одиниць ворожих БпЛА”, — розповів Охріменко.

DONETSK OBLAST, UKRAINE – MARCH 12: Ukrainian soldiers of 79th brigade are seen in the frontline city of Vuhledar as Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on March 12, 2024. (Photo by Wolfgang Schwan/Anadolu via Getty Images)

З Вугледара вийшли не усі бійці бригади

З напівоточеного Вугледара не вдалось евакуювати частину поранених бійців бригади, розповів Олександр Охріменко. Кількість військових комбриг не назвав, проте уточнив, що “це не та кількість, про яку говорять воєнкори противника, вони перебільшують в рази”.

“Об’єктивно під час таких активних бойових дій неможливо з повною упевненістю сказати, що вдалося вивести всі 100% поранених. Евакуація здійснювалася. Частину поранених ми змогли евакуювати засобами медичних підрозділів, застосували бойові машини піхоти підрозділів, які були призначені для допомоги в евакуації. Але, на жаль, певну кількість людей ми не змогли забрати. Під вогнем противника групи евакуації, які виходили, інколи навіть не могли вийти до точки евакуації, точки зустрічі. Під час маневреної оборони та виходу з боєм справді не вдалося евакуювати всіх”, — повідомив комбриг 72-ої бригади.

Бригада продовжує воювати неподалік Вугледара

За словами Охріменка, військовослужбоці 72 бригади продовжують виконувати завдання на півдні Донецької області після виходу з Вугледара.

“Зараз лінія зіткнення стабілізована, противника зупинено, виконуємо бойові завдання на вогневих позиціях щодо недопущення просування противника у північному напрямку –  в бік Богоявленки. Ось сьогодні вранці (7 жовтня ) противник здійснив штурмові дії зі східного напрямку, ми його зупинили. Знищено кілька бойових машин, противник поніс втрати в особовому складі і наразі відмовився від подальших наступальних дій”.

Коли бійці 72 бригади отримають перепочинок

Повністю вивезти 72 бригаду на відновлення поки немає змоги, розповів Олександр Охріменко. Підрозділи поступово отримують відпустки, аби поетапно відновити боєздатність.

“Звісно, одночасно вивести всю бойову бригаду і замінити її 100% на інші підрозділи зараз, в таких складних умовах, неможливо. Це розуміють і нефахівці. Тому частина сил, включаючи управління бригади, підрозділи артилерії та інші підрозділи, які забезпечують виконання завдань разом з бригадами ТрО, лишаються на місці. Частина сил бригади – вже виведена для відновлення. Військовому керівництву надано пропозиції щодо поетапного відновлення боєздатності підрозділів бригади, і вони враховані. Після відпусток, відновлення, реабілітації, за певний період часу ці підрозділи посилять смуги оборони бригади. Ті, які лишилися на місці, відповідно, будуть замінені та виведені поетапно на відновлення боєздатності”, — каже командир бригади.

Полковнику Олександру Охріменку випала незавидна місія – очолити легендарну 72 окрему механізовану бригаду імені Чорних запорожців у той час, коли Вугледар, який вона обороняла понад два роки, уже був у ворожому напівоточенні.

28 вересня Охріменко змінив на посаді Героя України Івана Вінніка, якого, згідно з офіційним повідомленням, призначили на вищу посаду «з метою просування по службі та для передачі бойового досвіду». Військові не коментують кадрові ротації, але вочевидь, завдання новопризначеного комбрига полягало саме в тому, щоб вивести останні підрозділи зі зруйнованого міста.

За кілька днів, 2 жовтня, Генштаб офіційно повідомив про те, що українські військові вийшли з Вугледара. Це була хоч і очікувана новина, але вкрай болісна. Втрату міста та багатьох її оборонців пригнічувала фактично відсутність офіційної інформації.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Жовтня, Вівторок