Волинська гастрофішка: господиня показала, як пече «хліб з чорнушкою» за давнім рецептом
У селі Прип’ять Ковельського району майже в кожній хаті печуть хліб за давнім рецептом, додаючи чорний кмин. Місцеві називають його «хліб з чорнушкою». Цю страву 2024 року внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини Волині.
Місцева господиня, 30-річна Юлія Сулік — директорка місцевого будинку культури, показала, як готує “хліб з чорнушкою”, пише Суспільне.
Жінка розповіла, що окрім пончиків туристи, які приїздять до Шацьких озер полюбляють куштувати хліб за місцевим рецептом із додаванням чорного кмину.
“Я цей хліб у свідомому віці спробувала у Прип’яті, куди переїхала як вийшла заміж. Тут його усі готують. Але потім згадала, що моя мама і бабуся у сусідньому селі Любохини теж готували такий хліб. Просто в дитинстві цьому значення не надавала”, — розповіла Юлія.
Тісто замішує з інгредієнтів кімнатної температури. Попередньо борошно треба добре просіяти, каже господиня.
На літр води бере столову ложку солі, 30 грамів дріжджів, 3 столові ложки олії та борошна стільки, скільки візьме тісто, щоб воно було не тугим.
“Моя бабуся і мама з вечора готували опару або як в нас кажуть — розчину. І на ній зранку замішували тісто. Взагалі замішування тіста — це медитативний процес. Я люблю з ним працювати, а тісто любить руки”, — каже господиня.
Після того, як усі основні інгредієнти добре змішали, додається та сама “чорнушка”. Насіння чорного кмину, зі слів Юлії, в селі вирощують.
Вона ж цей інгредієнт взяла у своєї колеги — директорки Шацького будинку культури Валентини Ханзерук. Жінка розповіла, що ця рослина зовсім не вибаглива у догляді.
“Моя бабуся і мама вирощували чорний кмин, щоб додавати його в раціон птиці та худобі, бо вважали, що він виганяє паразитів. Я теж його так використовую, а ще як приправу додаю до їжі. Старші люди його споживають для суглобів”, — говорить Валентина Ханзерук.
Зі слів Юлії Сулік, коли тісто перестає липнути до рук і тримається купки, то це означає, що воно вимішане. Вона ставить діжку із тістом у тепле місце, біля печі.
Після цього, за її рецептом, тісто повинне двічі зійти. Тоді його розкладає у невеличкі формочки, попередньо змащені соняшниковою олією.
“Наш хліб із чорнушкою має дуже гарний приємний аромат. Коли розкусити саме зернятко, то неповторний смак. Деякі люди, коли куштують, то спочатку думають, що в борошно щось потрапило, що воно погано просіяне і виймають чорнушку”, — розповіла господиня.
Форми із тістом господиня ставить у гарячу піч, звідки попередньо вигребла увесь жар. Пектися хліб повинен орієнтовно годину часу.
Коли хліб готовий, то Юлія виймає його із форм та зверху змащує олією. Буханці залишає холонути. Каже, що це вдається вкрай рідко, бо на запах хліба, який наповнює усю хату, сходяться домашні.
“Сини й чоловік можуть такий хлібчик з’їсти цілий, просто без нічого. Навіть без масла чи меду. Він нам дуже смакує”, — каже Юлія.
Зі слів Юлії, щоб хліб мав хрустку скоринку, вона залишає його нічим не накриваючи.
Зі слів директорки Шацького будинку культури Валентини Ханзерук, вона сподівається, що їхній хліб із чорнушкою скоро внесуть і до національного переліку нематеріальної культурної спадщини.