<

Активістка із Зимного розповіла, як з Америки підтримує рідну країну

15:08 | 17.09.2024 / Володимир / /
Перегляди
353
/ 1 коментар

Уродженка села Зимне, Володимирського району Світлана Юрчук до повномасштабного вторгнення росії в Україну переїхала працювати в США. Однак там активістка не сидить «склавши руки», а бере участь в проукраїнських акціях та намагається всіляко підтримувати рідну країну і допомагати ЗСУ нищити ворога.

У розмові з ведучим телемарафону «Єдині новини» Світлана Юрчук розповіла як їй живеться в Америці та як намагається підтримувати ЗСУ. Так, дівчина зізналася, що їй болить все, що відбувається в рідній країні, тому намагається робити все можливе, аби хоч якось їй допомогти, зокрема організовує збори коштів і бере участь в протестах на підтримку України.

“Навіть, якщо ми фізично далеко, ми поруч, ми не відірвані від реальності. Нам болить Полтава, нам болить Харків і болить Львів. Ми робимо те, що можемо кожного дня, навіть, розуміючи, що цього ніколи не буде достатньо”, – підкреслила Світлана.

Також активістка розповіла про зміни в її житті. Адже раніше вона брала активну участь в українських гумористичних шоу «Розсміши коміка» та «Ліга Сміху», виступала з концертами перед військовими, а зараз у США активно долучається до організації та участі в акціях на підтримку України та ЗСУ.

“Кардинально нічого не змінилося. Я з 2010 року була частиною україномовної проукраїнської гумористичної команди зі Львова “Коліжанки” з якими ми виступали на полігоні для військових і в госпіталях. З 2012 року я працюю в проукраїнській компанії “ELEKS”, яка дуже багато робить для ЗСУ. Просто після повномасштабного вторгнення у 2022 році все перейшло на новий рівень. Зараз я в США і розумію, що саме адвокація і збори на ЗСУ — це те, чим я можу бути корисна своїй країні, будучи тут”, – зазначила активістка.

Світлана вважає, що не можливо виграти війну, якщо не бити у відповідь, тому наразі активно закликає владу Америки надати можливість Україні застосовувати західну далекобійну зброю проти росії.

“Зараз наша цільова аудиторія – це весь світ і завдання українців за кордоном — нагадувати, що війна досі існує, доносити ті меседжі, які важливі й вимагати конкретних дій. Зараз один з найважливіших закликів якраз і стосується надання Україні можливості застосовувати західну далекобійну зброю проти росії. Коли це гасло потрапляє в медіа, тоді той чи інший політик бачить, чого вимагають його виборці. Зокрема, в США є дуже прямий вплив на конгресменів й сенаторів. Тому дуже важливо виходити на вулиці, дзвонити і писати їм. Надіюсь, що цей заклик скоро перестане бути актуальним”, – зауважила Світлана Юрчук.

Вона повідомила, що долучається до акцій і протестів, які відбуваються в Америці у її окрузі, на підтримку України. Деякі з них організовуються і плануються заздалегідь, а є — спонтанні, присвячені масованим ракетним обстрілам в Україні. Однак, на її думку, важливі і ті, і інші, адже це показує єдність, незламність і небайдужість українців, які хоч і розкидані зараз по усьому світу, але все одно продовжують любити та підтримувати рідну країну.

“Чимало акцій проводимо з Українським Конгресовим Комітетом Америки. В Чикаго їх організовують відомий активіст з України Роман Глива та Лілія Попович, кожен на своєму напрямку. Є такі протести, які готуються заздалегідь з дозволами від міста, з супроводом поліції і підтримкою медіа. Тоді є більші можливості підібрати важливі меседжі.

Але часом буває, що ми маємо реагувати тут і зараз. Наприклад, коли був обстріл Охматдиту і минулого тижня Полтави і Львова. В таких випадках дуже важливо швидко зібратися і вийти на вулиці, щоб нагадати про злочини росіян. Такі протести, які відбуваються дуже швидко, несуть таку терапевтичну дію. Коли тобі болить, то на протесті, як я називаю, ти можеш постояти один об одного. Росія, коли проводить масовану атаку, хоче нас зламати. А коли ми виходимо на протест, то показуємо, що не зламаємося”, – зазначила Світлана.

За словами активістки, значно більшу результативність мала б централізована координація протестного руху по всьому світу.

“Хоч в США і відбувається чимало акцій на підтримку України і наша діаспора намагається реагувати на усі події в рідній країні, але зараз все відбувається, зокрема підбираються теми чи гасла протестів, внутрішньою бульбашкою активістів. Однак було б більше продуктивності, якби була централізована координація протестів по всіх містах і країнах, де є українці. До прикладу, від офісу Президента чи консульств тих країн. Поки що воно координується знизу. Але, якби ще був централізований меседж, ми мали б більший вплив. Адже усі наші заклики йшли б в якийсь конкретний день і час по всіх медіа по всьому світу”, – наголосила активістка.

До слова, навіть, будучи в Америці, активістка не забуває про рідне Зимне. Зокрема, виступила проти упц мп в Зимнівській громаді, закликала земляків прийти 14-го червня 2023 року під сільську раду й показати, що ви вимагаєте від української влади працювати на Україну. Адже саме цього дня відбувалося повторне голосування проти упц мп в Зимнівській селищній раді.

Читайте також:

Світлана Юрчук: «Кастинг пройшла, взявши своєю «масою»»




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Вересня, Четвер