<

Трійця у Лаврі: Епіфаній провів святкову літургію

21:05 | 23.06.2024 / Новини / /
Перегляди
133
/ Коментарі відсутні

23-го червня православні українці відзначають свято П’ятидесятниціабо Святої Трійці. З цієї нагоди Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив божественну літургію в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

На службу прийшли близько сотні вірян, пише Суспільне.

Люди принесли з собою стебла лепехи та інше зілля, щоб освятити його.

Серед присутніх у Лаврі Олександр. Він розповів, що на такій великій службі у Лаврі вперше. За його словами, для нього цей день особливий, адже він вважається днем народження новозавітної Церкви. Олександр зізнався, що не дуже багато знає про традиції на Зелені свята, однак дуже хотів би більше дізнатися.

“Я коли йшов сюди, то бачив, як люди з зіллям стояли. Я ніколи не задумувався, чому з зіллям. Коли ми це свято святкували у бабусі, або в батьків, завжди ходили різали зілля і клали на землю. Треба почитати для чого зілля”, — сказав Олександр.

Із Тернопільської області у Київ на святкову літургію у Києво-Печерській лаврі приїхала Оксана. Жінка розповіла, що організував цю поїздку місцевий священник.

“Я вдруге у Лаврі, а на службі вперше. У нас в селі не так все урочисто, а тут дуже урочиста святкова служба. Приїхали родиною і приїхало 90 чоловік автобусом”, — каже жінка.

Розповіла вірянка і про традиції на свято Трійці у її рідному селі.

“Тут сьогодні несуть татарське зілля освячувати. У нас його не освячують, а кладуть на підлогу. А також ми на Зелені свята ставимо “май” біля хати. Ми зрізаємо гілки з дерев, це може бути ясен або клен, і ставимо їх. Це у нас атрибут Зелених свят. Це має стояти два дні. Це все так з покоління в покоління передається і щороку на зелені свята ми ставимо “май”, — сказала Оксана.

З мамою та її подругами на службу з Полтави приїхала Оксана. За її словами, у Лаврі вона вперше і для неї дуже важливо бути на свято Трійці в такому історичному місці.

“У нас зажди мама наривала гілочки липи, кропиви, кленові листочки, бабуся квіти зривала. Всі гілочки втикали над дверима, в ворота. Це зілля відганяє злих духів, нечисть, приносить добробут. Мама говорить, що це свято на рівні з Великоднем”, — розповіла про традиції на Зелені свята Оксана.

День Святої Трійці вважається одним із найбільш шанованих християнських свят у церковному календарі: його відзначають як християни західного, так і східного обряду. Трійця, або ж П’ятидесятниця, відзначається на п’ятдесятий день після Великодня. Цьогоріч вона припадає на 23 червня.

В українській традиції Трійця є частиною Зелених свят. Вони тривають від 20 червня до Відання П’ятидесятниці 28 червня. До цього циклу також належать поминальна субота перед Трійцею та День Святого Духа 24 червня.

Раніше Митрополит Київський і всієї України Єпіфаній привітав українців зі святом Святої Трійці. Він наголосив, що віра у Святу Трійцю визначає “саму сутність християнства”, вирізняючи його з усіх релігій та інших вчень.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Вересня, Субота