Науковці вперше виростили сало в пробірці
Команда американських біологів навчилася вирощувати жирову тканину в лабораторії. Це має поліпшити смак і текстуру штучно вирощеного мʼяса.
Мʼясо, яке створюють у лабораторії, культивують з клітин тварин за допомогою біотехнології, тканинної інженерії, молекулярної біології та синтетичних процесів. У результаті виходить продукт, схожий на звичайне мʼясо. Однак у штучному мʼясі відсутній ключовий інгредієнт – жир. Про це пише New Atlas.
Досі виробництво великої кількості культивованого жиру було складним завданням. У природі кровоносні судини постачають жиру кисень і поживні речовини, а жиру, виготовленому в лабораторії, бракує цих важливих елементів. Американські вчені вирішили цю проблему.
В експерименті використовували адипоцити свиней, які потім змішували з іншими доведено безпечними речовинами. Тести показали, що проєкт був успішним – структура штучного жиру відповідала звичайному, у ньому містилися ліпіди та інші важливі для смаку та аромату компоненти.