<

Як дати друге життя старому ноутбуку?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:37 | 3.02.2023 / Статті / /
Перегляди
191
/ 1 коментар

У 2020 році попит на ноутбуки був незвичайно високим, не в останню чергу через епідемію коронавірусу та надвисокі ціни на відеокарти для настільних ПК. До 2021 року дійшло до того, що готові ноутбуки стали коштувати стільки ж, скільки повнорозмірні версії встановлених у них відеокарт. А в 2022-2023 попит на ноутбуки перевищив попит на ПК, бо можливість працювати без підключення до мережі стала дуже актуальною.

В результаті пристрої почали дуже швидко розпродуватися, а постачання були дуже обмежені, що зробило попит на них ще вищим. Усі навчальні заклади перейшли на дистанційне навчання, а компанії переважно перейшли на дистанційний режим роботи. Через це багатьом людям довелося придбати ноутбук для комфортної роботи, продуктивного навчання і повсякденних справ.

Як вдихнути друге життя у ноутбук?

Якщо у вас під рукою старіючий або застарілий ноутбук, то не варто відправляти його на звалище – є багато способів дати пристрою друге життя. За допомогою декількох досить простих та недорогих варіантів апгрейду ви можете легко повернути пристрою цілком пристойну продуктивність. Зрештою наявність запасного ноутбука ніколи не буває зайвим, навіть якщо ви придбали новий.

Апгрейд оперативної пам’яті

Найпростіший і, як правило, економічний спосіб підвищити продуктивність старого ноутбука – це додати оперативну пам’ять. Набір з однієї або двох відповідних планок оперативної пам’яті коштує недорого, і не потрібно встановлювати високочастотну ігрову оперативну пам’ять.

Апгрейд сховища

Якщо ваш ноутбук має класичний механічний жорсткий диск (HDD), заміна його твердотілим накопичувачем (SSD) може принести багато переваг. Він має в кілька разів більшу швидкість читання та запису даних, є більш надійним та збільшує швидкість роботи системи в рази. Крім того, це зменшить навантаження на джерело живлення пристрою.

Апгрейд системи живлення

Якщо ноутбук прослужив довго, можна з упевненістю сказати, що його компоненти зносилися. Насамперед це стосується схеми живлення – акумулятора та зарядного пристрою. Батарея навряд чи зможе довго утримувати заряд, якщо взагалі зможе, а блок живлення, швидше за все, вже вбитий настільки, що краще не використовувати його, щоб уникнути проблем. У будь-якому випадку, перед модернізацією краще змінити їх на свіжі, в ідеалі — оригінальні або якісні аналоги зі збільшеною потужністю.

Де придбати комплектуючі для апгрейду?

На щастя, будь-які частини практично для будь-якого пристрою легко знайти, а також легко замінити. Ви можете знайти їх у перевіреному інтернет-магазині із запчастинами для ноутбуків, наприклад, у каталозі на сайті https://battery.net.ua/. Там можна знайти буквально будь-які запчастини до ноутбуків. Ви також можете знайти альтернативні варіанти як сумісні від інших моделей, так і аналоги від сторонніх виробників. Замовити доставку прямо на будинок також нескладно – дізнатися подробиці можна також на сайті Баттері.

Пам’ятайте про очищення системи

Обов’язково очистіть ноутбук від сміття – це може дуже допомогти у відновленні системи. Для цього ви можете використовувати надзвичайно корисні програми, такі як CCleaner і його аналоги — з ними все піде набагато швидше, ніж якщо ви все робили вручну, до того ж нічого зайвого не буде видалено. З ними легко прискорити завантаження, видаливши непотрібні речі.

Слід також згадати віруси, і навіть шкідливі програми. Сучасні шкідливі програми не обов’язково миттєво вимикають ноутбук. Проблемне програмне забезпечення може роками ховатися в системі, уповільнювати роботу вашого ноутбука та руйнувати його. Особливо, якщо ви регулярно не перевіряєте та не очищуєте від вірусів.

Коли варто купувати новий ноутбук?

Іноді буває так, що немає особливого сенсу оновлювати старий ноутбук, тому що він не принесе приросту продуктивності або буде дорогим. У таких випадках простіше купити новий пристрій, вирішивши, навіщо він використовуватиметься. Як правило, якщо не йдеться про роботу з рендерингом відео або вимогливі ігри, то ноутбука середнього класу, навіть недорогого, буде достатньо. У будь-якому разі сьогодні є з чого вибирати.

Коли звертатись до сервіс-центру для апгрейду та ремонту ноутбука?

Найчастіше компоненти ноутбука легко замінити. Найскладніше – вибрати найбільш сумісні компоненти, особливо за відсутності оригінальних фірмових запасних частин. Але якщо у вас немає впевненості у власних силах чи немає необхідних інструментів, то вам потрібно звернутися до сервісу для ремонту або апгрейду.

Працівники сервісу в таких ситуаціях самі підберуть необхідні запчастини, замовивши їх безпосередньо у виробника або вибравши найбільш підходящий з аналогів та замінивши старі чи несправні компоненти на нові. У той же час сервіс також може правильно оновитися, якщо це можливо для конкретного ноутбука, особливо коли йдеться про заміну матриці на аналог з покращеною роздільною здатністю.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *