Як приготувати смачні вареники з сиром і маком: рецепт Євгена Клопотенка
Вареники настільки міцно зацементовані в ДНК української нації, що вже мало хто цікавиться питанням, а звідки геніальний рецепт цієї страви примандрував до нашої землі.
У наш час вареники – це не тільки страва, що добре насичує організм, а й страва, яку можна приготувати про запас, наприклад, заморозити. Ще вареники ідеально зарекомендували себе як у якості основної страви, так вживаються і як оригінальний десерт. Пропонуємо вам рецепт вареників з сиром і маком від знаменитого українського кулінарного експерта Євгена Клопотенка.
Тісто на вареники робимо заварне. Воно надзвичайно м’яке і пухке, причому достатньо еластичне. І, звісно, додаємо наш рідний мак. Якщо перетерти його із цукром – він просто неймовірно пасує до цих вареників. Коли схочете ще трохи підсолодити – зробіть соус зі сметани та згущеного молока.
Інгредієнти
Для тіста:
- 500 г борошна
- 250 г гарячої води
- 4 ст. л. соняшникової олії
- ½ ч. л. солі
- 1 дрібка цукру
Для начинки:
- 500 г домашнього сиру
- 1 яйце
- 5 ст. л. маку (+1 ст. л. цукру)
- 2 ст. л. цукру
Для соусу:
- 2-3 ст. л. сметани
- 2-3 ст. л. згущеного молока
- цедра при подачі за бажанням
Покроковий рецепт
Підготуйте інгредієнти для приготування вареників з домашнім сиром і маком.
Я вирішив готувати з заварного тіста і не використовував яйце, так тісто виходить ніжнішим. Якщо хочете, можете додати 1 яйце, тоді тісто буде більш пружним. Прогрійте в сотейнику 250 мл води до появи пари (це буде приблизно 70-80 градусів).
У чашу комбайна висипте 500 г борошна, додайте гарячу воду, ½ ч. л. солі і дрібку цукру.
Додайте 4 ст. л. соняшникової олії і поставте замішуватися в чашу кухонного комбайну або замісіть вручну. Спочатку перемішуйте інгредієнти ложкою, а коли тісто трохи охолоне, замішуйте руками.
Готове тісто трохи підмішайте руками, оберніть харчовою плівкою і поставте в холодильник на 20-30 хвилин.
Змішайте 5 ст. л. маку з 1 ст. л. цукру. Перебийте подрібнювачі чи кавомолці або просто в ступці. Так мак краще розітреться.
З’єднайте перетертий мак з 500 г сиру. У мене домашній сир 9% жирності, але ви можете взяти будь-який інший.
Додайте до начинки 2 ст. цукру і вбийте 1 яйце.
Добре перетріть начинку виделкою до однорідної консистенції.
Дістаньте тісто з холодильника і розкачайте його в пласт товщиною 1-2 мм.
За допомогою склянки чи будь-якого іншого предмета зробіть кружечки з тіста.
На один край викладіть начинку, загорніть другим краєм. Сформуйте таким чином всі вареники. Якщо є бажання, зробіть по краях гарний візерунок у формі косички.
Варіть вареники з сиром в киплячій воді 3-5 після закипання.
Для соусу з’єднайте в мисочці 2-3 ст. л. сметани і 2-3 ст. л. згущеного молока. Трохи перемішайте і полийте готові вареники. Або можна залишити соус в мисочці та вмочати вареники.
Натріть зверху трохи лимонної цедри для свіжості і цитрусового аромату. Але це за бажанням.