<
Інші розділи

Приготування різдвяної куті з маком, горіхами та в’яленою вишнею

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:15 | 26.12.2021 / Новини / , /
Перегляди
393
/ Коментарі відсутні

Кутя в Україні – символ Різдва. Традиційно кутю варять з пшеничних чи ячмінних зерен. Тому невипадково в різних регіонах можна зустріти інші назви цієї обрядової страви – «‎пшениці», «‎дзьобавка» тощо.

Кутю завжди підсолоджують. Найчастіше для цього використовують ситу – це юшка, отримана після того, як вощину з медом залили окропом і процідили. Про це передає дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко для ВВС News Україна.

Той, хто не мав змоги підсолодити кутю медом, заправляв узваром, або ж варом. Густий узвар, зварений на основі сушених груш, яблук, слив, вишень має солодкий смак і без додавання цукру.

Здобрюють кутю маком, горішками, родзинками. Мак до куті годилось розтерти у макітрі макогоном до стану пюре та утворення молочка.

Як приготувати кутю:

  • Час приготування: 24-30 год.
  • Рецепт розраховано на 10 людей.

Інгредієнти:

  • Пшениця цільнозернова — 500
  • Мак — 100 г
  • Мед — 2-3 ст. л.
  • Горіхи волоські — 75 г
  • Родзинки — 30 г
  • Вишня в’ялена — 50 г

Спосіб приготування:

  1. Пшеничну крупу добре промити, залити холодною водою так, щоб вода повністю накрила крупу. Довести до кипіння, зняти пінку та варити до готовності на повільному вогні близько години.
  2. Родзинки перебрати й залити окропом.
  3. Мак промити у воді, залити окропом так, щоб ледве покрив його і проварити до випаровування рідини. Перетерти блендером або розтерти у макітрі.
  4. Горіхи просушити, полущити та подрібнити.
  5. Також дрібно нарізати в’ялену вишню.
  6. Мед злегка розвести водою.
  7. Готову кутю заправити медом з водою, додати всі інші інгредієнти та перемішати.

Кутя займала центральне місце на столі. Зверху на полумисок з кутею клали калачі або книші, їх знімали вже тоді як родина збиралась до столу вечеряти.

Після вечері, стіл не прибирали. На ньому неодмінно мала лишитись кутя, інші страви та ложки, аби душі померлих родичів могли повечеряти.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

22 Листопада, П’ятниця