Твердий сир: все, що вам треба знати про цей продукт
Твердий «російський» сир — популярний молочний продукт. В Україні його випускають практично всі відомі виробники. Він виготовляється з цільного коров’ячого молока і має виражений, злегка кислуватий присмак.
Сир має досить високу жирність – 50%, це обмежує його застосування в дієтичному харчуванні. Калорійність російського сиру https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/stravy/syr-rosiyskyy становить 363 ккал на 100 г продукту.
Показання
Натуральний продукт складається з молока, закваски, солі, соди і сичужного ферменту. Ці компоненти забезпечують унікальний склад готового зрілого сиру, надають продукту ніжний жовтий колір і щільну консистенцію. У російському сирі містяться незамінні амінокислоти: лізин, триптофан і метіонін.
Ці речовини в людському організмі самостійне не виробляються, тому мають щодня бути присутніми в раціоні. Дефіцит незамінних амінокислот може позначитися на стані здоров’я людини, привести до депресії, порушень сну.
Багатий “російський” сир і на інші елементи. Найважливішими в його складі є:
- цинк і кальцій — необхідний людям із захворюваннями суглобів і кісток;
- фосфор — покращує увагу;
- магній — зміцнює нервову систему.
Оскільки даний вид сиру на чверть складається з білка, він має бути в раціоні вегетаріанців і тих, хто відмовився від м’яса за станом здоров’я.
Тривалий час насичені сири, до яких відноситься і “російський”, вважалися шкідливими для серцево-судинної системи, бо містили «шкідливий» холестерин. Але дослідження показали, що в невеликих кількостях “російський” сир ніяк не впливає на роботу серця, і навіть сприяє нормалізації тиску. Але їсти його треба помірно.
Дієтологи рекомендують вживати сир за сніданком, через те, що молочні продукти довго перетравлюються. Сир, з’їдений ввечері, відгукнеться гіркотою в роті, важкістю в шлунку.
Протипоказання
Дієтологи нагадують, що калорійність російського сиру досить велика, тому слід обмежувати його вживання людям з порушеннями обміну речовин і з поганою роботою нирок. Жири та солі, що містяться в невеликому шматочку, можуть спровокувати проблеми з відтоком рідини або із зайвою вагою.
Якісний “російський” сир виробляється на молочній основі, тому він протипоказаний людям, у яких виявлена алергія на лактозу. Хоча при дозріванні сиру частина алергену розпадається, вживати “російський” сир таким людям не рекомендується.
Особливо обережно слід вживати “російський” сир тим, хто в даний час проходить медикаментозне лікування. Сир слід повністю виключити з раціону при вживанні:
- антидепресантів-інгібіторів моноаміноксидази;
- транквілізаторів;
- антибактеріальних і антимікробних препаратів.
Добова норма споживання російського сиру становить 50-70 грам. При активних фізичних навантаженнях ця норма може бути збільшена. Детальну калорійність сиру, як і інших продуктів можна вирахувати на https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/ Лікарі пропонують вживати сир літнім людям, майбутнім матерям та дітям, обмеження має бути тільки за кількістю.
Обережно: підробка
Згідно з оцінками експертів, тверді сири займають третє місце серед несправжніх продуктів. Своїх непривабливих двійників має і “російський” сир. Замість молочних жирів в сировину додають пальмову олію, барвники і консерванти. У кращому випадку готовий виріб назвуть сирним продуктом. У гіршому — просто обдурять покупця.
Базовим показником може служити вартість російського сиру: його собівартість виробника становить не менше 180 грн / кг. Сири під маркою “російський” вище цієї цінової позначки можуть бути натуральними, нижче — безсумнівні фальсифікати. Пам’ятайте, що користь несправжнього сиру сумнівна, а от шкоди він може заподіяти багато. Бережіть своє здоров’я та купуйте якісні продукти.