<

Павлівська громада візьме на баланс санаторій «Шахтар»: що зміниться

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:50 | 9.02.2021 / Іваничі / , /
Перегляди
82
/ Коментарі відсутні

Санаторій «Шахтар», що перебуває на балансі ДП «Волиньвугілля», передуть у комунальну власність Павлівської громади, на території якої й перебуває заклад. Також його нещодавно перепрофілювали. Тепер це не санаторій, а база відпочинку.

У ДП «Волиньвугілля» немає коштів на утримання санаторію

Ініціювала передачу санаторію на баланс місцевої громади директорка закладу Валентина Марценюк.

Вона пояснює: ДП «Волиньвугілля» не має коштів на утримання «Шахтаря», працівникам вже й так більше року не платять зарплати. А Павлівська громада, мовляв, спроможна не лише втримати санаторій на плаву, а й відновити його і відремонтувати.

Те, що на фінансування санаторію не вистачає коштів, підтвердив і генеральний директор ДП «Волиньвугілля» Юрій Ключковський.

За його словами, на базі санаторію створять комунальне підприємство, яке належатиме Павлівській громаді й утримуватиметься за рахунок місцевого бюджету. Це робиться, аби зберегти санаторій.

Ключковський зауважив, що вдалося домовитися з керівництвом громади, що профілювання закладу лишиться не змінним й там усі охочі зможуть після закінчення карантину отримувати послуги з санаторно-курортного лікування.

“Час показав – ми не в змозі утримувати санаторій. Для збереження закладу і оздоровлення людей, вирішили передати на баланс громади.

Голова Павлівської ТГ, директор санаторію та голова профспілки уклали між собою угоду, відповідно до якої профіль закладу буде незмінним і працівники лишаться на роботі”, – розповів Ключковський.

Останнє слово за Міністерством

Голова Павлівської громади Андрій Сапожник наголосив, що остаточне рішення щодо майбутнього санаторію стане відомо на днях. Пакет документів про подальшу передачу санаторію «Шахтар» у комунальну власність Павлівської громади вже передали у профільне Міністерство й наразі чекають на погодження.

«Вирішили взяти заклад на баланс громади, адже він знаходиться на нашій території і його треба зберегти. Оскільки він зараз в плачевному стані, треба працювати над розвитком. Будемо залучати кошти і проводити ремонтні роботи», – зазначив Сапожник.

За його словами, влітку в санаторії планують оздоровлювати місцевих дітей. А взимку – місцевих мешканців, які виявлять бажання відпочити і підлікуватися.   

Санаторій став базою відпочинку: що зміниться

Однак, це ще не усі зміни, які торкнулися санаторію. Нещодавно його все ж перепрофілювали на базу відпочинку.

Директорка закладу Валентина Марценюк запевняє, що це зробили, аби полегшити вимоги до функціонування санаторію. До того ж, за її словами, утримання санаторію значно затратніше, ніж бази відпочинку. І ця різниця для бюджету громади – суттєва.

«Якби заклад і надалі лишався санаторієм, то там мусить бути вся лікувальна база, вся медична структура від прибиральниці й медсестри до головного лікаря. Це великий штат, на утримання якого потрібні чималі кошти. А хто їх нам дасть? Де їх брати?

А так нам будуть спрощенні умови нашого функціонування. До того ж документи закінчилися вже давно. І їх потрібно було оновлювати.

Санаторій – це більш лікувальна установа, а коли база відпочинку, то можна здавати приміщення в оренду, проводити різні розважальні заходи, наприклад, дискотеки чи концерти», – зауважила очільниця санаторію.

Вона запевнила, що незважаючи на перепрофілювання, спектр процедур, які можна було отримати в закладі, не зміниться.

«Ті всі процедури, що надавалися у нашому санаторії, думаю, залишаться й надалі. І люди зможуть їх отримувати. Бо база є. Вона збережена. Нічого й нікуди не ділося. Просто зараз ми змушені працювати в режимі тиші. Лише для збереження майна», – наголосила Валентина Марценюк.

До слова, санаторій «Шахтар» славиться не тільки своєю історією, позаяк розміщений на місці родового маєтку графа Тадеуша Чацького, а й мальовничою природою, зокрема, озером та чималим спектром лікувально-профілактичних послуг.

Тут можна було отримати усі види фізпроцедур, кілька ванн, фітоаплікації, сауни, озокерито- та грязелікування (грязі возять зі Шкла, що на Львівщині). Профіль санаторію-профілакторію – захворювання опорно-рухового апарату та органів дихання.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок