<

ОСББ «Наше містечко» у Володимирі-Волинському тримається на тендітних жіночих плечах Анни Медведєвої

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:39 | 30.07.2020 / Інтерв'ю / /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Найбільше за площею у Володимирі ОСББ «Наше містечко» об’єднує одразу три будинки на вулиці Академіка Глушкова – 6, 8 та 10, у котрих налічується 210 квартир. Офіційно об’єднання зареєстроване рік тому, проте шлях до створення розпочався іще навесні 2016 року, коли мешканка одного з цих будинків Анна Медведєва ініціювала збори, аби розповісти сусідам, що таке ОСББ і які переваги має така форма управління будинком.

За рік об’єднанню вдалось накопичити кошти, аби узяти участь у міській програмі підтримки ОСББ і замінити вікна в усіх дев’яти під’їздах на умовах співфінансування. А зараз у «Нашому містечку» беруться за іще одну болючу проблему – ремонт дахів, – пише Слово Правди, поспілкувавшись із Анною Медведєвою про головні аспекти життя ОСББ.

– Завжди тримаю ніс за вітром, тому коли дізналась, що реформа у житлово-комунальній сфері неминуча і жителям багатоповерхівок рано чи пізно доведеться обирати управителів або ж створювати ОСББ, вирішила не відкладати це у довгу шухляду. Тим паче, що, ретельно вивчивши усю законодавчу базу, зрозуміла, що саме об’єднання може стати чудовим інструментом для поліпшення матеріально-технічного стану багатоповерхівок. Тому і стала ініціаторкою зборів,  на які прийшли близько 25-ти відсотків жителів шести будинків нашого «квадрату». Більшість з них погодились, що потрібно створювати ОСББ, тож узялась за підготовку необхідних документів. Це  виявилося непросто, адже на той час не було чітко прописаного алгоритму і в місті не було такого кабінету, куди можна звернутись за детальною консультацією, – розповідає Анна.

За декілька місяців вдалось зібрати пакет документів, пройшовши процедуру поквартирного збору підписів і голосування щодо приєднання до 8-го та 10-го будинків, котрі виявились найактивнішими, будинку під номером 6. Проте офіційно ОСББ «Наше містечко» так і не було створене, залишившись за крок до реєстрації аж до минулого року. Однак протягом усього цього часу Анна Медведєва виконувала функцію неофіційної очільниці будинкового об’єднання, адже з будь-якими проблемами жителі будинків у першу чергу телефонували саме до неї, після чого жінка зверталась уже до ЖЕКу чи інших комунальних організацій.

– Я до останнього боялась брати на себе таку відповідальність, – зізнається Анна, – адже, окрім знання законодавчої бази, нічогісінько не тямила у внутрішньобудинкових мережах, та у тому,  як працюють системи опалення і водопостачання. Окрім цього, близько двадцяти відсотків жителів категорично були проти об’єднання і чимало чоловіків відверто казали у вічі: «Що ти, дівчинко, можеш зробити?»  Та у нас у будинку живуть працівники різних комунальних служб, таких як  «Теплокомуненерго» та водоканал, котрі не відмовляють у допомозі і вчать мене всім технічним тонкощам. За час, коли була неформальною головою, набралась потрібних знань і стала впевненішою, хоча не факт, що якби повернути час назад, чи знову взяла б на себе цю ношу.

За останніх декілька років Анні навіть без офіційного об’єднання вдалось реалізувати чимало проєктів, повністю перевтіливши спільний для шістьох будинків майданчик. Завдяки виграному проєкту у бюджеті участі та співпраці з Фондом Ігоря Палиці  тепер тут є спортивно-гімнастичний майданчик з тренажерами для занять спортом та ігровий з гойдалками для найменших дітей, а також парковка для автомобілів.

Опанувала Анна і усі тонкощі сантехнічної мережі – тепер жінка досконало знає, що робиться у підвалах та на дахах її будинків, але визнає, що чимало чоловіків, котрі є головами ОСББ, краще розуміються у технічних питаннях, проте у неї краще розвинуті менеджерські навики. Саме завдяки ініціативності та гарним управлінським якостям Анні вдалось встановити у своїх будинках, у числі перших у місті, теплові лічильники.

Одразу після об’єднання перше, за що взялось ОСББ «Наше містечко», це накопичення коштів, адже стартувати доводилось з нуля на рахунку. Та труби не питали, має об’єднання гроші чи ні, і продовжували протікати та виходити із ладу разом із іншими будинковими проблемами. Анна каже, що у перші два місяці після об’єднання дуже допомогла управляюча компанія, котра погодилась надавати ремонтні послуги «під чесне слово» у позику. Коли ж через пів року накопичилось близько ста тисяч гривень, уже можна було планувати певні роботи. Відтак голова «Нашого містечка» написала заяву на участь у міській програмі підтримки ОСББ, де 60 відсотків робіт оплачується з місцевого бюджету та 40 співфінансується за кошти об’єднання. Після зборів члени ОСББ вирішили поміняти вікна у дев’яти під’їздах усіх трьох будинків, на що витратили близько пів мільйона гривень.

– Ми є розпорядниками своїх коштів і маємо можливість накопичити більше грошей завдяки тому, що не є платниками податків, як це було у випадку з ЖЕКом, який віддавав державі 20 відсотків від нашої квартплати, а решта йшла на заробітну плату працівникам. У штаті ОСББ «Наше містечко», окрім голови, ще є бухгалтер та прибиральниця, а з усіма комунальними організаціями співпрацюємо у разі потреби за договором, – зазначає Анна.

Проте не все так легко в управлінні будинками. Головна складність у тому, каже очільниця «Нашого містечка», що ОСББ має спільну матеріальну базу, однак  один будинок може мати більше проблем, ніж решта. Також часто дилемою стає те, що першим ремонтувати – підвал чи дах? Якщо жителі верхніх поверхів голосують за дах, то перші поверхи, як правило, за підвал.

– Поточну роботу, яка  постійно ведеться, більшість жителів не помічають. Ми замінюємо труби, підтягуємо крани, проводимо світло у підвалах, проте інколи люди перестрівають і запитують, коли ж уже нарешті щось будемо робити? Зазвичай такі питання звучать від людей, які не приходять на збори. Тому доводиться кожному роз’яснювати та вводити у курс справ, аби не було думок, що свою мінімальну зарплату отримую задарма, – каже голова ОСББ.

У всіх жителів багатоквартирних будинків, зазначає Анна, різні характери та темпераменти, проте з кожним потрібно вести діалог і до кожного доводиться знаходити підхід. Анна дотримується такого принципу:  якщо до усіх ставитися по-людськи, то і до тебе буде відповідне ставлення. Цей принцип їй допомагає і у співпраці з міської владою та усіма комунальними службами, з якими співпрацює ОСББ.

Задоволена голова «Нашого містечка» співпрацею з теперішньою управляючою компанією та не нарікає на ЖЕК, на базі якого сформована нова організація. Зі слів Анни, жоден голова ОСББ міста не скаже нічого поганого про працівників цієї комунальної структури, котрі за свої доволі невисокі зарплати виконують роботу на високому рівні і завжди готові допомогти.

Цього року в ОСББ «Наше містечко» купили косу, яку використовують дуже часто – якщо минулого літа обкошували територію чотири рази, то цьогоріч через постійні дощі косили уже шість разів лише за місяць. Функцію «косаря» узяв на себе житель одного з будинків Олексій Біянов, якому очільниця ОСББ дуже вдячна, адже така робота досить дорога, а він виконує її задарма. Є серед жителів «Нашого містечка» і чимало творчих людей, котрі тепер мають нагоду проявити свій креатив в ландшафтному дизайні на ділянках біля будинків. Зокрема, жительки Тетяна та Валентина своїми руками створили справжній оазис із квітучими клумбами між 8-им та 10-им будинками.

– Моя позиція така, що головне, щоб всередині будинку все було гаразд, а краса і оздоблення можуть зачекати. Проте дуже рада, що є такі жінки, котрі взяли на себе оздоблення клумб, тому ОСББ усіляко підтримує їхні ідеї із закупкою насіння та саджанців, частково покриваючи ці витрати. А завдяки волонтерці та зоозахисниці Ані Кухарик у нас у дворі нема проблем із безпритульними тваринами, адже вона займається прилаштуванням собачок та котиків у добрі руки, – додає Анна Медведєва.

Минуло трохи більше,  ніж пів року, а в журналі, який скрупульозно веде Анна, уже понад півтори сотні викликів – забитий унітаз, пахне каналізацією, завелись голуби на даху… І у кожному випадку потрібно прийняти якесь рішення, кожному потрібно приділити час та сказати добре слово. Всі ці та безліч інших проблем, яких в ОСББ «Наше містечко» іще достатньо, узяла на свої тендітні плечі Анна Медведєва, котра попри всі труднощі,  навіть на невдачі намагається реагувати позитивно. Приміром, багато жителів уже скаржаться на те, що нові вікна у під’їздах пропускають воду. Анна і в цьому бачить позитивні моменти, адже роботу від підрядника вони поки не прийняли, а отже, є можливість зробити акцент на цих моментах, тим паче, що гідроізоляцію вікон іще не завершено.

Автор Тетяна Ізотова




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *