Нутриціолог з Володимира-Волинського Світлана Філюшкіна поділилася рецептом смачної паски
Напередодні світлого свята Великодня нутриціолог з Володимира-Волинського Світалана Філюшкіна поділилася своїм улюбленим, традиційним рецептом паски.
Процес приготування Світлана опублікувала на своїй сторінці в інстаграмі.
Світлана розповіла, що випікає паску за своїм рецептом два роки поспіль. Цей рік не став виключенням. Паска виходить смачною та запашною, Світлана ще й прикрашає її оригінально. Виходить дуже гарно.
Інгредієнти:
- Яйця – 3 шт
- Молоко – 100 г
- Дріжджі – 20 г (або 7-10 г сухих)
- Цукор – 90 г
- Борошно – 300 г
- Масло вершкове – 20 г
- Олія рослинна – 20 г
- Родзинки/курага/цукати
- Цедра за бажанням
З цієї порції у Світлани вийшло три невеликих пасочки діаметром 11 cм. За бажанням можна робити подвійну порцію.
Приготування:
- Нагріваємо молоко до 40-45 градусів та заливаємо ним дріжджі, перемішуємо до розчинення (можна брати і сухі дріжджі (в 3 рази менше), але для пухкої пасочки краще пресовані).
- Збиваємо жовтки з цукром в густу масу.
- Збиваємо білки з щіпкою солі в щільну піну до піків.
- Перемішуємо жовтки з цукром, молоко з дріжджами та збиті білки до однорідності і поступово додаємо просіяну муку, місимо тісто.
- В кінці додаємо розтоплене масло,олію та родзинки / цукати і цедру.
- Потрібно дуже добре вимісити тісто. Спочатку буде здаватися, що воно надто рідке, але чим менше муки, тим вище підніметься паска і буде пухкіша. Тому муки підсипаємо по мінімуму і просто місимо.
- Коли вимісили, залишаємо в теплі підійти 1-2 години.
- Формочки змащуємо маслом. Можна пекти як в металевих і силіконових, так і в паперових.
- У кожну форму кладемо тіста на 1/3. Не більше, тому що воно дуже виросте.
- Залишаємо тісто у формах ще на 1-2 години, щоб добре виросло. Якщо немає теплого місця, кладемо у духовку на 30-40 градусів. Змащуємо верх збитим жовтком.
- Випікаємо 30 хвилин при 180 градусах, якщо духовка електрична то вмикаємо режим верх-низ.
Для глазурі:
- Цукру – 1 ст
- Желатин – 1 ч.л.
- Вода- 6 ст.л.
- Желатин заливаємо 2 ст.л. води та чекаємо, щоб набух.
- Тим часом, цукор заливаємо рештою(4 ст. л. води) та доводимо до кипіння в невеликому сотейнику, де зручно буде збивати суміш.
- Коли цукор повністю розтане, знімає з вогню, додаємо желатин і перемішуємо до його розчинення.
- Далі добре збиваємо до білого близько 3-4 хв, додаємо сік лимону і ще 30 с. збиваємо.
- Глазуруємо охолоджені пасочки.
“І головне – не забувайте пекти з любов’ю в спокої та гармонії. Смачного!”, – написала Світлана у дописі.