<

Фото дня: вказівник вулиць російською або Як у Нововолинську порушують закон про мову

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:56 | 12.02.2020 / Нововолинськ / , /
Перегляди
6
/ коментарів 20

У Нововолинську на вулиці Східній біля перехрестя з проспектом Дружби розміщений інформаційно-вказівний знак з назвами вулиць російською мовою.

У роки війни на Сході з проросійськими силами в Україні дедалі більше приділяють уваги українізації. Так, 16-го липня 2019 року набув чинності закон про мову.

Під час його підписання акцентували, що цим законом “робиться один з найголовніших актів для формування української державності”, бо платформою і фундаментом, на якому будується держава, точно є мова.

Та в Нововолинську дотримуватися норм ЗУ “Про забезпечення функціонування української мови як державної” не поспішають. Про це свідчить дорожній знак-вказівник на вулиці Східній, поблизу Нововолинської міської ради, з назвами вулиць. До слова, а на сусідній вулиці проживає міський голова Віктор Сапожніков.

Відповідно до статті 41 пункту 4 закону написи на дорожніх знаках, вивісках та інших покажчиках назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки на території України подаються державною мовою. 

Є й норма закону, відповідно до якої українська мова повинна використовуватися у сфері інформації для загального ознайомлення, в тому числі на вказівниках.

Стаття 28. Інформація для загального ознайомлення (оголошення, зокрема ті, які містять публічну пропозицію укласти договір, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою, якщо інше не встановлено цим Законом.

Одразу за російськомовним вказівником на опорі розміщена табличка з назвою вулиці Східна, однак тут вже без порушень – українською мовою.




коментарів: 20
  1. Боже! Боже ! То вже кінець світу! А от те , що російською мовою можна використовувати прописано в Конституції України ст.10, другий абзац про використання російської мови. Що нє?

    • Зніміть її “Патріоте” і поставте у себе на дачі. Та й любуйтеся щодня. А місцева влада має виконувати “ЗУ про декомунізацію”. Проте, вона вже давно не є міською, а свого гамана.

      • пан комсомолець, а ви виконуєте закони, які вважаєте антинародними ? чи таких не існує ?

  2. Та ви навчіться для початку розмовляти хоч на тій мові,а то той хто так рве рубаху на собі ні бе ні ме….

  3. то “з проросійськими силами ” то з “російськими окупаційними”… треба яксь визначитися.. чи в них там кожного дня ротація ?

  4. А в рішенні Конституційного Суду від 14 грудня 1999 року чітко прописано що,В РОБОТІ І В ДІЛОВОДСТВІ ДЕРЖАВНИМИ ОРГАНАМИ Є УКРАЇНСЬКА МОВА.Знак це є державна власність.А може власність мера?

    .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок