Незвичні та традиційні рецепти куті: гайда готувати
Господарі та господині знають, що головними елементами куті є зернові культури, мак, родзинки та горіхи. Втім, якщо піддатися експериментам, можна відкривати для себе нові смаки. Ми зібрали різні рецепти куті. Спробуйте і ви.
Знаменитий кухар Євген Клопотенко радує поціновувачів традиційної української кухні незвичними варіаціями звичних страв. Не обійшлося і без змін до куті. Майстер пропонує два варіанти страви: з перловки та бургуру, розповідає Конкурент.
Кутя з перловки
На чотири порції знадобиться: Cкладові
- 250-300 г Перлова крупа
- 50 г Журавлина (сушена)
- 0,5 шт. Лимонний сік (половини лимону)
- 50 г Мак
- 30 г Родзинки
- 50 г Волоські горіхи
- 1 ст. л. Мед
- Перлову крупу промиваємо і замочуємо в холодній воді на ніч при кімнатній температурі.
- Мак запарюємо окропом, даємо йому набрякнути 30 хвилин, проціджуємо через сито і перетираємо в ступі або чаші блендера.
- У невеликій мисці змішуємо всі інгредієнти, добре перемішуємо, заправляємо медом і лимонним соком. Даємо настоятися мінімум 30 хвилин.
Кутя з булгуру та лайму
На чотири порції знадобиться:
- 250-300 г. Булгур
- 50 г. Журавлина (сушена)
- 1 шт. Сік лайма (одного)
- 50 г. Мак
- 30 г. Родзинки
- 50 г. Волоські горіхи
- 1 ст.л. Мед
- Булгур відварюємо до готовності (15 хвилин). Відкидаємо на друшляк, промиваємо холодною водою і даємо їй повністю стекти.
- Мак запарюємо окропом, даємо йому набрякнути 30 хвилин, проціджуємо через сито і перетираємо в ступі або чаші блендера.
- У невеликій мисці змішуємо всі інгредієнти, добре перемішуємо, заправляємо медом і соком лайма. Даємо настоятися мінімум 30 хвилин.
Кутя від Дарії Цвєк з пшениці
Вам знадобиться:
- 2 склянки пшениці
- 1 склянка маку
- 1 склянка цукру
- 2 столові ложки меду
- Горіхи, родзинки, вишневе варення за смаком
- Пшеницю помийте у кількох водах, залийте окропом у рівень із зерном, накрийте і варіть на легкому вогні кілька годин до готовності (якщо вода википатиме, доливайте окропом).
- Мак помийте, залийте окропом і залишіть на 2-3 години чи на ніч накритим, щоб набухнув. Після того воду злийте, а мак розітріть у макітрі без цукру або змеліть його на м’ясорубці з дуже густим ситком.
- До втертого маку додайте пшеницю, обчищені й підсмажені горіхи, помиті родзинки, влийте переварену воду, додайте мед, цукор за смаком і вишневе варення.
- Готову кутю урочисто подайте в керамічній мисці з дерев’яною ложкою.
Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками
Складники:
- 250 г рису
- 100 г мигдалю
- 100 г родзинок
- цукор і цукрова пудра за смаком
- Рис відваріть
- Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, затим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом
- Покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.
Кутя з кіноа
Вам знадобиться:
- Пів чашки кіноа
- 1 чашка мигдалевого молока
- ⅔ чашки води
- Щіпка меленої кориці
- Пів чашки маку
- Щіпка меленого сухого імбиру, мускатного горіха, сіль
- Дві ч.л. меду
- Дві ч.л. родзинок, сушеної журавлини або інших сухофруктів
- Горіхи
- Мак розмолоти в блендері і залити водою мінімум на 1 годину.
- Кіноа промити і змішати в каструлі з мигдалевим молоком і водою. Довести до кипіння, варити 2-4 хвилини, трохи посолити і зменшити вогонь.
- Додати всі прянощі і варити на невеликому вогні 20-25 хвилин, періодично помішувати. Вимкнути вогонь.
- Додати сухофрукти і мед. Подавати гарячою. Ідеально – додати зверху свіжі ягоди, кедровий горіх і м’яту.