<

Очікування нової школи – одне із головних питань наради відділу освіти Іваничівської РДА

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:28 | 9.02.2015 / Іваничі / /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

9 лютого 2015 р. начальник відділу освіти Надія Жук провела апаратну нараду з керівниками структурних підрозділів.

Надія Жук ознайомила керівників структурних підрозділів із Рекомендаціями парламентських слухань на тему «Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з порушенням психофізичного розвитку: проблеми  та шляхи їх вирішення». Зокрема наголосила, що державна політика стосовно дітей з порушеннями психофізичного розвитку спрямовується на надання їм рівних прав з іншими дітьми, можливостей для реалізації своїх конституційних прав. Начальник відділу зазначила, що за період 2003-2012 років чисельність дитячого населення знизилась на 19,02 %. Водночас, загальна чисельність дітей-інвалідів щороку збільшується на 0,5 %. Станом на 1 січня 2014 року сягнула показника 167 059 осіб або 2,0 відсотка усього дитячого населення України. Тому, нам потрібно створити умови для діяльності районної Психолого-медико-педагогічної консультації, удосконалити роботу з корекційно-реабілітаційної допомоги дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються в школах і ДНЗ району. Доручила Надія Жук всім керівникам опрацювати рекомендації парламентських слухань і забезпечити в межах компетенції їх виконання.

Надія Андріївна звернула увагу на Заходи, які спрямовані на підвищення рівня правових знань працівників освіти і наголосила про дотримання термінів їх виконання.

Проінформувала Н.А.Жук, що рішенням Іваничівської районної ради від 28 січня 2015 року, № 35/5 визначено у 2015 році відділ освіти головним розпорядником коштів районного бюджету по фінансуванню видатків на утримання НВК «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня  школа І ступеня» с.Самоволя. Зачитала наказ відділу освіти № 40-од від 31.01.2015 р. «Про  передачу НВК «ДНЗ –ЗОШ І ст.» с.Самоволя з балансу сільської ради на баланс відділу освіти», визначила виконавців і терміни виконання завдань. Цей наказ на контролі в начальника відділу освіти.

Бухгалтер Тисько В.П. проінформувала керівників структурних підрозділів про підсумки використання природного газу, теплової енергії, води, світла за січень 2015 року. Встановлено, що заклади освіти дотримуються встановлених лімітів.

Очільниця освіти проінформувала про засідання «круглого столу» на тему «Структура загальної середньої освіти України», який відбувся 21січня 2015 року в Національній академії  педагогічних наук. Надія Жук зазначила, що українські першокласники, які йшли до школи в 2000 році, мали б учитися 12 років. Відповідно до реформи, тоді були затверджені навчальні програми та створені шкільні підручники. За результатами парламентських слухань у Верховній Раді України у 2010 році реформа була скасована – школа повернулася до 11-річного навчання. Як зазначалося, перешкодами для 12-річки тоді стали, зокрема, неготовність шкіл до забезпечення профільного навчання, залишковий принцип фінансування освіти та низька ефективність використання коштів.

Нині ж на 12-річці знов наполягають академіки й управлінці. Є різні пропозиції. Упровадження 12-річної шкільної освіти пропонують зафіксувати у Законі України «Про освіту». Пропонують 12 річну освіту з розподілом 5+4+3, де старша школа є трирічною, має академічний і професійний профілі. Є пропозиції стосовно зменшення кількості обов’язкових предметів до 6-10, зменшення порогу наповнюваності школи ІІ ступеня ( не менше як 60 учнів). Старша профільна школа – це професійний ліцей, професійне училище, професійний коледж. Є наміри після завершення базової школи робити ЗНО. На цьому рівні відбуватиметься певний відбір. Йдеться про вступ до старшої школи, а не перехід. Це – злам багаторічної традиції. І тут буде чимало викликів. Начальник відділу доручила керівникам ознайомитись із матеріалами «круглого столу» і довести до відома педагогічних колективів.

На нараді розглянули нормативну базу функціонування навчально-реабілітаційних центрів, підсумки участі школярів у ІІІ-етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів, участь у конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт і інші питання річного плану роботи відділу освіти.

З усіх розглянутих питань прийняті конструктивні рішення і дано доручення керівникам відповідно до їх функціональних обов’язків.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок