<

У центральній частині Володимира-Волинського виявили надгробок: ймовірно, єврейський

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:55 | 31.07.2020 / Володимир / , /
Перегляди
14
/ 1 коментар

У місті Володимир-Волинський по вулиці Івана Франка під час аварійних робіт біля фундаментів багатоповерхівки, робітники виявили надгробок зі старовинними написами.

Працівники знайшли його орієнтовно на глибині до двох метрів в масиві будівельного сміття, – повідомляє директор міського історичного музею Володимир Стемковський у фейсбуці.

“Не перестає дивувати археологічними знахідками центральна частина Володимира. Нещодавно по вулиці Івана Франка під час аварійних робіт біля фундаментів п’ятиповерхівки, робітниками виявлено надгробок зі старовинними написами, вірогідно єврейськими.

Як зазначають наукові співробітники музею, згідно планів міста за 1807-й рік у Володимирі знаходився великий єврейський цвинтар, який складався на ті часи з двох частин – нової та старої. Але яким чином камінь, якщо він дійсно з єврейської могили, а не приміром з вірменської, виявився на віддалі майже триста – чотириста метрів від цього знищеного кладовища – нам невідомо.

Надгробок розколотий на декілька частин. На одній із частин витесано ступінчатий фриз, на лицьовій – невідомим нам каменотесом вирізано декілька рядків літер та символів. Поховальну плиту виготовлено з пісковику. Стосовно написів та кого вони увіковічили, сподіваємося, що своє слово скажуть фахівці”, – йдеться в дописі.

Директор музею пише, однією із версій, чому надгробок виявився за 300-400 метрів від знищеного кладовища, є те, що вірогідно надгробний камінь планували скинути в котлован майбутньої будівлі ще у шістдесяті роки двадцятого століття, коли зводився цей будинок.




один коментар
  1. Надмогильні фігури з єврейських цвинтарів використовувалися радянською владою де тільки можна було. З них збиткувалися, знищували, розбивали і застосовували, як будівельні матеріали.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер