<

У Польщі виходить у прокат фільм «Волинь»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:53 | 7.10.2016 / Новини /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

7 жовтня в польський прокат виходить фільм «Волинь», присвячений найдраматичнiшiй сторінці польсько-української історії – Волинськiй трагедії, або, як кажуть поляки, Волинськiй різанинi.

З цього приводу ділиться своїми роздумами Олена Бабакова. Поки у Варшаві обговорюють одну з найочікуванiших прем’єр останніх років, в Києві побоюються сплеску агресії щодо українців у Польщі. Посилаючисьна «Європейську правду», повідомляє «Волинська правда».

Вперше в історії Польщі на широкий екран виходить стрічка, присвячена подіям на Волині часів Другої світової війни, на які у Варшаві і в Києві дивляться дуже по-різному. «Це фільм про любов у нелюдські часи», – так відомий польський режисер Войцех Смажовський вже кілька років пояснює, чому присвячена його остання кінокартина «Волинь».

Принагідно Олена Бабакова нагадує, що фільм вписується в реалії, коли польське суспільство втомилося від постмайданної України й у цій країні зростає рівень ксенофобії на тлі міграційної кризи в ЄС. «Основою для сюжету майбутнього фільму стала збірка оповідань Станіслава Сроковського «Ненависть» (Сроковського неодноразово звинувачували в перекручуванні фактів, є докази, що в описаній ним різанині в селі Гнильче не українці вбивали поляків, а польські сусіди взялися за сокири).

Культуролог зазначає, що картина Смажовського фактично поділяється на три частини. На думку Бабакової, «домінуюче відчуття, яке залишається після перегляду «Волині» – це глибоке занурення в ненависть, навіть не в національну чи релігійну, а метафізичну. Увесь фільм – це фактично анатомія ненависті. Історія про те, як з неповаги, бідності, презирства, нездійснених надій виростає демон, який позбавляє людей розуму і милосердя. Картина Смажовського це не продукція а-ля Останкіно, в якій ницi українці вбираються в нацистські мундири і зраджують своїх прекрасних сусідів».

Відтак Бабакова попереджає: «Існує загроза, що добре зроблений з художнього боку фільм «Волинь» може замінити кільком поколінням поляків академічні дослідження про події тих років і відбити охоту переглядати усталені уявлення про минуле… Побоювання, що після виходу “Волині” на екрани зросте кiлькiсть випадків застосування насильства щодо українців в Польщі, небезпідставні».

На її думку, «з цим пов`язаний і інший ризик. У Польщі пам`ять про так званi Креси стає черговою «священною коровою» спроби перегляду чи дискусії на цю тему сприймаються вкрай гостро.Фільм «Волинь» органічно впишеться в нову історичну політику правлячої в Польщі партії «Право і справедливість», яка робить особливий акцент на ролі поляків як народу-мученика в Європі».

У цьому контексті, підкреслює культуролог, «потрапивши в руки пропагандистів, “Волинь” цілком органічно впишеться в інформаційну війну, яку Росія веде проти України. Тим більше, що у фільмі є моменти, що на рівні символів чітко прив`язують картинку до сучасних подій.Багаття, жовто-блакитні та червоно-чорні прапори, крики «Слава Україні! Героям слава!». У глядача мимоволі виникають паралелі з трансляціями з Майдану». Тож, наголошує вона, «в « українців після «Волині» напевно залишиться неприємний осад, що поляки знову виставили на перший план свої жертви, але забули про десятиліття несправедливої політики щодо українців, знищення церков на Холмщині, різанину в Сагрині, акцію «Вісла».

Олена Бабакова резюмує, що «після «Волині» вже не буде так, як раніше». На її переконання, «фільм Смажовського дійсно змінить правила гри, стане викликом для польсько-українського діалогу».

imgsize-5




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця