<

Показали, як група волинських повстанців святкувала Великдень у 1951 році 

22:02 | 15.04.2023 / Новини / /
Перегляди
788
/ Коментарі відсутні

Волинський краєзнавчий музей показав фото, на якому волинські повстанці 29-го квітня 1951 року святкували Великдень.

Світлину опублікували на фейсбук-сторінці музею.

«Під час святкування Великодня 1951 р., яке припало на 29 квітня група волинських повстанців зробила декілька фото цього моменту. Одне з них стало відомим, а от те, що в колекції Волинського краєзнавчого музею – ні. Тому напередодні свята ми публікуємо це фото», – йдеться у повідомленні.

Зліва на право, за «лісовим» столом сидять волинські повстанці «Роман» (ймовірно Пешко Степан Федорович – загинув), «Бойко» (загинув), «Береза» (загинув), «Калина» (потрапив у полон), «Явір» (загинув) і Федір Максимович Денисюк («Потап», «Рижий», «Ясний»). Його біографія нам більш відома. Він народився у с. Іваномисль Камінь-Каширського району. 

Через зв’язок з повстанцями 7 лютого 1948 р. був виселений у Кемеровську область росії, але зумів утекти. Перейшов у підпілля і продовжив боротьбу з радянською владою. У 1952 р. очолив Камінь-Каширський районний провід ОУН.

Загинув 6 (за іншими даними 22) квітня 1952 р. в бою з оперативною військовою групою УМДБ Волинської області на території Ратнівського району залишившись вірним Україні до кінця.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер