<

Терикон колишньої шахти №5 «Нововолинська» планують використати для виробництва цементу: де ж побудують завод?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:17 | 9.07.2020 / Нововолинськ / , /
Перегляди
130
/ коментарів 27

На Волині знайшли інвестора для будівництва заводу із виробництва цементу з породи шахтних териконів. Про це повідомили в обласній раді, однак поки ймовірних територіальних орієнтирів, де з’явиться підприємство, не вказали. Один із варіантів: Нововолинськ та околиці.

Це питання обговорили на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, ПЕК, архітектури, будівництва та ЖКГ Волинської ради 8-го липня.

Для впровадження інвестиційного проєкту підписали меморандум про співпрацю 22-го квітня. З ініціативою виступило волинське підприємство “Сонарсен”, співвласником якої є ковельчанин Віктор Сесюк.

Відомо, що компанія, яка займається розробкою проєкту, планує отримати дозвіл на передачу терикону колишньої шахти № 5 «Нововолинська». Де розмістять цементний завод, поки невідомо. Т.в.о. начальника управління, заступник начальника управління – начальник відділу промисловості, підприємництва і торгівлі ОДА Андрій Ткачук говорить, що один із варіантів – Нововолинськ чи околиці.

“Відповідно до договору за 3 роки має бути збудований сучасний завод, що виготовлятиме цемент різних марок від М-500 до 1500, що буде продаватися в межах України та експортуватиметься за кордон. Загальна вартість проєкту становить близько 60 мільйонів євро”, – розповів на засіданні начальник управління економічного розвитку та торгівлі ОДА Сергій Халецький

Він також додав, що цемент марки від М-1000 до 1500 (це є найвища якість), буде йти на експорт. Бо в Україні такий майже не використовується.

Наразі йдуть узгодження з Фондом держмайна України щодо механізму передачі породи шахтних териконів, для її подальшої переробки.

“Для Волині – це створення додаткових 200-300 робочих місць та збільшення податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів на суму у понад 7 млн грн на рік”, – зазначив Халецький.

На засіданні розповіли, що готується інвестиційний договір щодо передачі терикону закритої 5-ї шахти. Стосовно розміщення самого виробництва і питання передачі землі колишньої копальні, питання поки не стоїть.

“Декілька ділянок, в тому числі в Нововолисньку, які є приватними і мають розроблену документацію, будуть розглядатися як варіант для розміщення виробництва. Підприємство “Сонарсен” наразі хоче отримати право розбирати терикон”, – додав Ткачук.

Українська компанія планує залучати до роботи інші. Бо вона є власником технології ультразвокового подрібнювання шлаку. Зазначають, що це буде перший потужний завод з виробництва цементу в Україні, подібного якому ще немає.

Нагадаємо, що по створенню заводу вже підписано меморандум. Але, як відомо, думку громадськості про те, чи згодна вона на таке будівництво в регіоні, не запитали.

Нагадаємо, колишня шахта №5 розташована на території Грибовицької сільради, яка має увійти до складу Нововолинської ОТГ.

Читайте також: “Закинута адмінбудівля, де час зупинився: показали, як виглядає колишня шахта № 5 «Нововолинська»”.

Читайте також: Мешканці Грибовиці Іваничівського району проти приєднання до Нововолинська та екологічно небезпечних заводів на їхній території




коментарів: 27
  1. Тош то які грузи будуть їздити,самосвали різні!
    Гіпсовий камінь десь брати!
    Дорога має файна бути!
    Поїзд на іваничі човгати буде.

    • За союзу пробували марку 1000 робити, влюдей кров йшла,ніхто невитримував і перестали виробляти. Побудують завод тоді будете радіти як від курника і кроноспана і олійного!

      • Всі так зараз радіють, але більшість не розуміє, що цемент шкідливий тим, що він розлітається в повітрі. Тому повітря буде просякнуте не лише ароматами курчака, шкідливими викидами ливарних і кроноспана, а й буде вперемішку з пилом. НАРОД!!! ПОЧИТАЙТЕ ЧИМ ШКІДЛИВІ ЦЕМЕНТНІ ЗАВОДИ, А ТОДІ РАДІЙТЕ!!!

        • Кожен вже просто собі уявив як йому кум мішок-другий через паркан перекине, бо ж то річ в хазяйстві потрібна.
          Ми ж нація людей, які протестують, поки не стане шось персонально вигідно

          • Старий,чому ти так не любиш олега—сепара?…

          • То дєд сепар ненавидить Олега патріота

          • Викрутка, а як можна “любити” вовка в овечій шкурі?
            Просто в міру свого життєвого досвіду я розкусив цього кремлебота раніше, ніж інші поважні містяни

  2. Дорога і так не дуже, а перевантажений транспорт (і не тільки) доб’є її зовсім. І дачники будуть категорично проти, бо від заводу пил буде летіти на городину.

  3. Якщо хтось не знає, то терикони дають підвищення гаммавипромінювання майже в два рази, в усьому світі закрилися шахти, не стає і містечок- супутників, а тут і комбікормовий не треба, курчак закрити, разом із кроспаном… Значить до природи ближче треба переселятися треба, до свого коріння… Бо Нововолинськ, шахти будували або зеки, яким дозволялось після УДЗ, сюди вільне поселення, або полішуки, бо їм не давали паспортів в селах, і це був єдиний спосіб попасти жити в місто, якщо не здобув десь вищої освіти… Чи всі думають жити тільки за рахунок контробаса, ну і торгівлі наркотою…

        • Коли в тебе потуги проумнічати, ти такий смішний! :)
          Я підозрював, шо в тій нісенітній писанині зверху захований якийсь шифр для кремлебота від його куратора, але шоб отако ти сам себе видав – це провал, Олежка, це провал.
          Не то взяти і за-pin-ити твій IP адрес, не то дати ше тобі трохи подихати вільним українським повітрям.
          Як скажеш?

  4. Мене щоразу дивує оцей Олег.Я вже казав що ти темний як в 12 ночі.Щоб ти там працював.Може прозрієш.
    Хто не знає що таке сучасний цементний завод прошу звернути увагу на завод під Хелмом.З дороги видно.Багато хто з міста там проїжджав.
    Люди це повний піз…єйц!В радіусі кілька кілометрів все сіре від цементу.Трава, дерева, будинки, дороги ну і легені людей думаю також.За Курчак згадуватимуть як за невелику неприємність.

    • Дядьку, цей чувак про якого ти кажеш – кремлебот. Його завдання: сіяти смуту серед вільних людей.
      Псевдонім взяв князівський, ше б Ігорем назвався якби його колега гіркін собі раніше не присвоїв, сепаратюга!

  5. Курчак і Кроноспан також дуже сучасні підприємства.Ніхто не буде заперечувати.І все “гаразд”.Їх не”чути” і не “видно”.

  6. Ти в натурі “викрутка”.Не Федя а Фестер..Читати навчися і писати темнота.Я приклад в загальному привів.Самі прославлені вонючки в місті.А що до бодунця то ти по собі судиш.)))

  7. Якщо ти викрутка то вкрути собі розуму трохи.Не федя а фестер.Читати навчися і писати,темнота.І не літейка(на якій мові це написано ?) а ливарний.Морда ти москальська.Може ти сєпар?Вони коли пробують українською розмовляти “паляться” на великому могучем.А за бодун то ти по собі судиш.
    Я привів в приклад самі прославлені вонючки міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер