<

Що чекає позашкільні заклади та територіальний центр обслуговування населення в Іваничівському районі?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:52 | 10.03.2017 / Іваничі /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

5-го березня відбулася робоча зустріч за круглим столом з головами об’єднаних територіальних громад. Районним установам, які фінансуються з районного бюджету, бракує близько 3 мільйонів гривень. Зустріч вела голова районної державної адміністрації Лілія Кревська.

У Іваничівському районі серед інших установ, які фінансувались з районного бюджету, зокрема, по галузі освіта-позашкільні заклади, такі як, будинок школяра, дитяча спортивна школа, по галузі культура- бібліотечна система, по соціальному захисту – територіальний центр обслуговування населення, у зв’язку з утворенням об’єднаних територіальних громад у районі,  не отримали повного фінансування.

Начальник фінансового управління Тетяна Крась надала інформацію про потребу в коштах по відповідних установах, які просять виділити кожну об’єднану територіальну громаду.

Депутати Литовезької громади виділили кошти на утримання трудового архіву та бібліотечної системи району у сумі 112 тисяч гривень. Район просить ще 1 мільйон гривень від цієї громади. Кошти потрібні на утримання працівників територіального центру з обслуговування населення, будинку школяра та дитячої спортивної школи. Сільський голова Литовежа Іван Іванчук  не готовий так просто віддати 1 мільйон.

— Дайте нам визначитись до кінця року. Ми створили громаду, щоб щось зробити для громади, – каже Іван Іванович.

На спортивну школу він відмовився виділити кошти. А на територіальний центр погодився віддати, після того, як прорахував скільки громаді обійдеться утримання такої служби, якщо її створити у себе.

Поромівська об’єднана територіальна громада теж виділила кошти на утримання трудового архіву і бібліотечної системи. Всього 547 тисяч. А просять ще 592 тисячі гривень.

Сільський голова Поромова Євгеній Недищук відмовився фінансувати позашкільну освіту району. Але погодився взяти на утримання громади працівника позашкільної освіти, яка займається з дітьми у школах на території громади. А також погодився на те, що потрібно виділити кошти на територіальний центр обслуговування населення. Адже у селах громади працюють робітники, які обслуговують одиноких людей похилого віку.

Недищук вважає, що у громади є чимало важливих питань, які потрібно вирішувати, в тому числі розвивати спорт у своїй громаді.

У Павлівської сільської громади просять не мало, не багато, а 1 мільйон 404 тисячі гривень. Це при тому, що 365 тисяч гривень уже депутати виділили на утримання трудового архіву, бібліотечної системи, та в тій сумі на територіальний центр з обслуговування населення -150 тисяч гривень. Голова Андрій Сапожник щиро зізнався, що вільних залишків нема, не вистачає 900 тисяч гривень на зарплату обслуговуючого персоналу. З 1 березня пішли вгору тарифи з електроенергії.

— Закриємо свої питання, тоді будемо розглядати ці, і скоріше всього за підсумками роботи за шість місяців, – сказав Андрій Степанович.

Голова погоджується, що потрібно виділити гроші на територіальний центр, вважає, що спорт потрібно підтримувати у своїй громаді, тим більше, що є спортивні зали і є тренери.

Свої доводи доносили начальник відділу освіти Надія Жук, начальник управління соціального захисту Зінаїда Яцик, директор територіального центру соціального обслуговування населення Оксана Приступа, начальник відділу культури Олена Шумик.

Дійшли згоди у тому, що для кожної громади буде обгрунтована кожна цифра по кожній галузі і кожній дитині.

Лілія Кревська все ж просила голів ОТГ вивчити свої можливості і винайти кошти на утримання територіального центру: люди похилого віку, які не спроможні себе обслуговувати, мають отримати підтримку. Заклади позашкільної освіти – це теж необхідність для заняття дітей та їх розвитку.

— Жодна людина не має постраждати. Всі ми ходимо під Богом. А стосовно позашкільної освіти: сьогодні закриємо ці заклади, де діти після школи проводять час і вчаться чомусь доброму, завтра будемо мати небажанні наслідки, – сказала Кревська.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця