<

Ігор Гузь в студії БУГу: про Церкву, як питання національної безпеки, волонтерські ініціативи, співпрацю з литовськими партнерами, роботу в окрузі та парламенті

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:04 | 11.08.2022 / Новини / , /
Перегляди
953
/ Коментарі відсутні

У студію БУГу завітав народний депутат Ігор Гузь, з яким говорили про роботу парламенту в умовах війни; співробітництво його, як співголови парламентської групи дружби, з литовськими колегами, його ініціативи «Єднаймося» та «Фронтовий пікап», в рамках якої вдалося відправити бійцям близько сотні автомобілів.

Запитали й про те, чому в Раду не виносили законопроект про заборону діяльності УПЦ МП в Україні, про думку щодо закону про олігархів та інше.

Ігор Гузь зазначив, що війна внесла багато змін в життя кожного українця, як і в плани щодо розвитку регіону та дуже змінила формат діяльності народних депутатів. Відтак, на початку року в окрузі, в тому числі у Володимирі та Нововолинську планувалося оновлення за кошти держбюджету, які вдалося виділити, доріг, тротуарів рекреаційних зон.

У перші два місяці повномасштабного вторгнення росії Ігор Гузь працював в окрузі та брав участь в організації формування територіальної оборони та добровольчих батальйонів, взаємодіяв із меріями та військовою адміністрацією з питання безпекової ситуації.

На початку березня була створена волонтерська ініціатива “Фронтовий пікап”, завдяки якій, на передову уже відправлено близько сотні автомобілів для ЗСУ. Це як автомобілі, на які зібрано кошти в рамках ініціативи, так і авто, які допомогли транспортувати, організувати купівлю і доставку, передачу на баланс частин, оформлення документів на транспортування і передачу військовим та ін,

В рамках програми звертаються військові з різними проханнями про допомогу: знайти автомобіль за кордоном, відремонтувати, перевезти і доставити на фронт і т.д. Незабаром, розповів депутат, до Дня Незалежності, буде оприлюднений звіт волонтерської ініціативи.

“З самого початку, для мене було принципово, щоб кожен автомобіль ми передавали на баланс військової частини, щоб було зрозуміло, що він належить саме частині, за нього відповідають і він там, де потрібно захисникам.

З приводу маніпуляцій в мережі, то зараз врешті вже можна пояснити. У березні була ситуація, коли литовці передавали автомобіль. Ми готові були його відразу передавати на фронт: але було дві причини, чому відстрочили це на певний час. Перша – це те, що литовська сторона мала надати документи, щоб поставити його на баланс в бригаді. І другий момент – це те, що бригада на той час передислоковувалась з Житомирської області в Миколаївську і, відповідно, нас попросили не везти в Житомир, а коли вся бригада переїде в Миколаїв – завезти туди”, – розповів Ігор Гузь.

Ігор Гузь також був одним з ініціаторів залучення литовських партнерів до співпраці з Нововолинськом, Володимиром та навколишніми громадами. Він додав, що литовці на 100% підтримують Україну і зброєю і фінансово, а також лобіюють наші інтереси у Європейському Союзі.

Також він ініціював перший спільний Українсько-Литовський економічний комітет та організував поїздки для представників влади Литви в прифронтові міста для того, щоб показати їм те, що Україна потребує їхньої підтримки.

“Співпрацю з литовцями полягала у багатьох факторах. По-перше, ми здійснили чотири поїздки з колегами з литовського парламенту. Були у Миколаєві, Дніпрі, Одесі, Києві, тут на кордоні з Білоруссю через 2-3 тижні після повномасштабного вторгнення.

Місто Володимир, у зв’язку з цією співпрацею, отримало нового партнера з міста Расейняй.

Нещодавно зустрівся з чотирма керівниками територіальних громад, теж кожній із них підшуковуємо партнера в Литві, який зможе допомагати і запросити, наприклад, українських дітей на відпочинок, багато таких проєктів напрацьовується”, – розповів нардеп.

Крім того, в кінці серпня або на початку вересня, очікується приїзд литовського посла в округ. Зараз формується програма.

“Напрямків співпраці з литовцями досить багато. Ще один з них – реабілітація військових у Литві. Йдуть обговорення, щоб захисники з 14 бригади та 39 ЗРП, які пораненні, чи потребують психологічної підтримки, змогли туди поїхати й пройти курс лікування”.

Запитали в нардепа й про те, чому досі у Верховній Раді не прийняли законопроєкт про заборону діяльності УПЦ МП, яка пропагує “рускій мір”. Нагадаємо, на останніх сесіях у Нововолинську та Володимирі депутати зареєстрували звернення до президента, парламенту, Волинської ОВА щодо ліквідації УПЦ МП в Україні.

Парламентар розповів, що даний законопроєкт зареєстрований у ВРУ, і він його цілком підтримує. Крім того, Ігор Гузь є ініціатором програми “Єднаймося”, яку створили декілька місяців тому. Дана ініціатива допомагає парафіям, які прийняли рішення про перехід з УПЦ МП до ПЦУ у юридичних та організаційних моментах.

“Щодо Верховної Ради, то там, на жаль немає політичної волі щодо цього питання. Повинна бути політична воля, щоб прийняти такий законопроєкт. Від президента, від головнокомандуючого, від цього буде відштовхуватися й уряд. Продивимося, що буде далі, але я сподіваюся, що в новій Україні, після перемоги, будь-яка церква не буде мати стосунку до москви і до російської федерації”, – додав депутат ВРУ.

Щодо думки людей, які вважають, що держава не має втручатися у релігійну політику, Ігор Гузь вважає, що тут уже йдеться про національну безпеку.

“Якщо ми ліквідовуємо проросійські партії, то це є питання національної безпеки. Якщо були закриті окремі телеканали, які працювали на російську федерацію – це питання національної безпеки. То, фактично, у релігійній сфері ми теж маємо п’яту колону, яка працювала і працює далі на російську федерацію. УПЦ МП – це питання національної безпеки України”, – сказав нардеп.

Також говорили з Ігорем Гузем про роботу парламенту в умовах війни; про те, як відсторонити представників заборонених партій в Україні, як ОПЗЖ, від влади; про ініціативу відновлення нульового розмитнення для військових та ін.

На останок говорили про фейкові новини, які часто з’являється у соцмережах. Нардеп дав поради, як навчитися відрізнятися правду від надуманих “вкидів” та звідки “черпати” правдиву інформацію.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота
3 Травня, П’ятниця