<

У Луцьку підписали угоди, які дозволять економити газ та електроенергію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:18 | 24.10.2014 / Новини / , , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні
1411644438

Луцьк зможе значно економити природний газ та електроенергію.

24 жовтня відбулося підписання двох договорів між Луцькою міською радою, ДКП «Луцьктепло», Європейським банком реконструкції та розвитку й Фондом Е5Р, – повідомляє Волинський інформаційний портал.

Луцький міський голова Микола Романюк, директор ДКП «Луцьктепло» Олександр Киричук, директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер та заступник керівника Фонду Е5Р Ева Манік підписали Кредитний договір між ДКП «Луцьктепло» та ЄБРР та Договір Гранту між «Луцьктеплом», Луцькою міською радою та ЄБРР щодо інвестиційного гранту від Фонду Е5Р.

Згідно з договорами ЄБРР, Фонд Е5Р і Фонд чистих технологій надають додаткові ресурси для модернізації системи централізованого теплопостачання в Луцьку. Сума кредиту становить 10 мільйонів євро, ще 4 мільйони – грантові кошти. Термін кредитування – 13 років, три з яких – це пільговий період, упродовж якого ДКП «Луцьктепло» сплачуватиме тільки відсотки за користування кредитом.

Ці кошти використають для підвищення енергоефективності, заощадження електроенергії та газу і для покращення якості послуг теплопостачання для 55 тисяч луцьких кватир, у яких мешкає майже 150 тисяч людей.

Реалізація проекту розпочнеться в 2015 році. Він дасть змогу зекономити щороку приблизно 14 мільйонів кубометрів газу, тобто орієнтовно 30 мільйонів гривень. Ще 4 мільйони гривень щороку становитиме економія електроенергії.

Грант Фонду Е5Р дозволить облаштувати індивідуальні теплові пункти у 210 луцьких багатоповерхових будинках у 33-му та 40-му мікрорайонах міста, а також у котельні на вулиці Боженка встановлять котел на альтернативному паливі. Лучани зможуть зменшити використання енергоносіїв, а відповідно й зменшити оплату за нього.

Окрім того, в Луцьку замінять 19 застарілих і неефективних котлів на сучасні газові бойлери та модернізують 15 котелень і центральних теплових пунктів. Також у місті замінять 13 кілометрів трубопроводів розподільних мереж на попередньо ізольовані труби.

У місті встановлять систему дистанційного контролю та моніторингу «SCADA», яка здійснювати, обробляти та аналізувати роботу всіх систем теплопостачання міста.

Микола Романюк подякував керівництву банку та Фонду Е5Р за те, що спільними зусиллями разом із міською владою вийшли на фінальний етап підписання документів. «Це ще один крок України до європейської спільноти. Ми простягнули руки до Євросоюзу, а він нам допоміг», – зауважив градоначальник. За словами мера, Луцьк продовжує роботу з залучення інвестицій в інфраструктуру міста. «Ми сподіваємося на подальшу співпрацю в майбутньому», – наголосив він і подякував представникам європейських інституцій за підтримку України в такий непростий час.

Директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер зізнався, що представники європейських організацій задоволені роботою з луцькою владою та з радістю надають ці 14 мільйонів євро для покращення систем теплопостачання в місті. «Я сподіваюся, в нас ще будуть проекти, які покращуватимуть якість надання послуг у Луцьку не тільки у сфері енергозбереження», – зауважив він.

Ева Манік впевнена, що проект зміцнить підприємство «Луцьктепло» і дозволить покращити надання послуг лучанам. Вона сподівається, що впровадження проекту буде легким. «Ми продовжуватимемо співпрацю нашого фонду з Луцьком. Ми будемо продовжувати роботу в теплопостачанні та з індивідуальними житловими будинками і котельнями», – запевнила заступник керівника фонду Е5Р.

Олександр Киричук наголосив, що сьогодні відбувається знакова подія для нашого міста – підписання договору з ЄБРР щодо отримання кредиту для реалізації важливої інвестиційної програми, яка дозволить модернізувати систему централізованого теплопостачання.

«Впровадження проекту дозволить зменшити залежність від російського газу, що посилить енергетичну безпеку нашої країни», – підкреслив він і додав, що реалізація подібних проектів відповідає європейській практиці впровадження програм щодо енергетичної незалежності держав.

На завершення Микола Романюк подарував європейським партнерам монети Національного банку України, випущені на честь Небесної сотні, аби всі пам’ятали жертви українців заради європейського майбутнього.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця