<

Один з найстаріших музеїв Волині тепер має ім’я

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:21 | 30.10.2014 / Новини / , /
Перегляди
32
/ Коментарі відсутні
2w

Володимир-Волинський історичний музей відтепер носить ім’я свого засновника Омеляна Дверницького. Відповідне рішення прийняли на сесії міської ради.

Володимир-Волинський історичний музей є одним із найстаріших музеїв Волині та працює вже 127 років, – повідомляє інформаційне агентство Волинські новини.

Ще раніше, у лютому 2013 року, на громадських слуханнях обговорили питання присвоєння музею імені його засновника. А ним був мировий суддя Омелян Дверницький, який активно займався краєзнавством.

У 1887 році Омелян Дверницький утворив Братство Святого Володимира, а при ньому – Давньосховище – праобраз історичного музею. Основним завданням Братства була відбудова Успенського собору у Володимирі. Відбувалися наукові дослідження на руїнах собору, які здійснювали відомі професори Борис Антонович з Києва та Адріан Прахов з Санкт-Петербурга. Знаходили цікаві історичні знахідки. Місцеве населення також передавало Дверницькому речі старовини. Омеляну Миколайовичу вдалося зібрати 500 рукописів і 100 стародруків, ікони, рукописні Євангелія 16 століття. Експонати були дуже цінними і їх оглядав навіть російський цар Олександр III, який у 1890 році приїздив з родиною до Луцька. Речі з володимирського Давньосховища вивозилися до Луцька для огляду імператором.

«Усі працівники музею очікували на той момент, коли він отримає ім’я свого засновника, адже це – закономірно. Окрім цього, проживав Дверницький у будинку, в якому нині розміщений сам музей. Свого часу він отримав звання «Почесний громадянин Володимира-Волинського». В знак пошани до діяльності цієї людини, поховали його на території Успенського собору у Володимирі-Волинському. Більше на церковному погості у місті не ховали нікого. Наш музей став другою установою міста, якій присвоїли почесне ім’я і ми, працівники музею, пишаємося цим», – зазначив директор Володимир-Волинського історичного музею Володимир Стемковський.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця