<

У Володимирі археологи знайшли керамічну «корону» із чітким стилізованим гербом міста 16-17 століття

13:11 | 16.08.2023 / Володимир / , /
Перегляди
720
/ Коментарі відсутні

Поблизу Собору Різдва Христового у Володимирі археологи виявили залишки споруди ХVІ-ХVІІ ст., яка за низкою ознак є міським магістратом чи, можливо, будинком високого міського урядника. У завалі великої кахляної печі віднайдено керамічну «корону» із чітким стилізованим гербом міста: вершником в обладунках з мечем, який списом убиває змія.

Зображення є похідним від давньоруського герба і є прямим попередником сучасного офіційного герба міста, повідомляють на фейсбук-сторінці міста.

“Досі науковці не знаходили нічого подібного. Вперше маємо такий місточок від давньоруської історії міста, його самоідентифікації до сучасності”, – йдеться у повідомленні.

«Корона» свідчить про час, коли місто розвивалось, виходило на міжнародну арену. Таких «корон» є чотири, керівник Волинської археологічної експедиції інституту археології Національної академії наук України Віктор Баюк та ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось принесли у міську раду найбільш збережену з усіх. Серед цікавих знахідок також – керамічна фігура вершника.

Науковці звернули увагу, що зображення на «короні» тотожне тому, яке свого часу прикрашало шеврони бійців 14-ої бригади. Елементи є і на теперішньому шевроні військового з’єднання – рука в латах тримає спис, і це притаманно уже Середньовіччю, бо в Давній Русі не вміли робити таких обладунків.

Як відомо, герб Володимира є найдавнішим історичним міським гербом України, який засвідчений у 1324 році в листі міських урядовців до німецького міста Штральзунда у землі Померанія, на березі Балтійського моря. Там уже є печатка з Юрієм-Змієборцем, який є покровителем воїнів. Про неї у своїх працях згадує історик Михайло Грушевський, це найдавніша урядова печатка міст українських.

Розкопки тривають. Археологи обіцяють, що, за можливості, у майбутньому зможуть дослідити споруду повністю. Віднайдену ж «корону» відреставрують і вона посяде належне їй місце у стінах міської ради.

“Це важлива знахідка, бо показує сенс міста, тяглість місцевого самоврядування. Найдавніший герб міста в історії України свідчить про перехід від особистих до гербів міст. Тобто Володимир уже асоціювався із цим зображенням. І, відповідно, сучасний герб міста чітко відповідає історичній традиції”, – підкреслив Віктор Баюк.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок