<

Показали, як виглядали вхідна брама та капличка в’язниці на валах у Володимирі майже століття тому

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:39 | 10.11.2020 / Володимир / /
Перегляди
22
/ Коментарі відсутні

Опублікували світлини вхідної брами до володимирської в’язниці, що знаходилась на Валах Городища, та капличку у ній, датовані 1928 роком.

Знімки у фейсбуці опублікував історик Віталій Скальський.

“Вхідна брама та капличка у володимирській в’язниці. 1928 рік”, – підписав фотографії автор.

На старовинному знімку можна побачити, що на брамі є напис “Więzienie we Włodzimierzu”, що з польської можна перекласти, як в’язниця у Володимирі.

У коментарях директор Володимир-Волинського історичного музею Володимир Стемковський зазначив, що капличка розміщувалася у кімнаті, справа відразу ж зі східного боку. У другій будівлі комплексу володимирської тюрми, згідно з даними 1930 року.

“Про цю капличку-кімнату згадували колишні володимирські в’язні з процесу 151. Розповідав про капличку і володимирський, на жаль, покійний краєзнавець Леонід Михальчук. Він свого часу і передав музею знімки вхідної брами тюрми та копію світлини каплички”, – додав він.

Згодом Скальський дописав, що згадані світлини опубліковані у книжці «Dziesięciolecie sądownictwa na Wołyniu» (Łuck, 1929).

Окрім цих двох фото, там є доволі відоме – самої будівлі в’язниці з південно-східної сторони. Звідти ж відомо, що в’язниця була розрахована на 86 в’язнів та мала столярський, кравецький, слюсарсько-ковальський і шевський цехи, школу, капличку та бібліотеку, а також лікарняний ізолятор на 6 ліжок.

Персонал складався з начальника (на 1928 рік – Аполінарій Хмельовець), старшого наглядача, 14 наглядачів та одного фельдшера.

“У тій книжці ще є вельми цікаві спогади прокурора Вільгельма Струменського з «процесу 151 члена КПЗУ»”, – уточнив історик.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя