<

Митні процедури залишити на польській стороні: як планують реконструювати ПП «Устилуг-Зосин»

18:14 | 31.07.2023 / Володимир / /
Перегляди
7065
/ коментарі 4

Митний пункт пропуску поблизу Володимира «Устилуг-Зосин» з української сторони знаходиться в плачевному стані. Про його ремонт говорять уже тривалий час, ситуацію не змінило й те, що через нього після повномасштабного вторгнення запустили рух вантажівок. Черги стали більшими, а якість сервісу – погіршується.

Про розбудову пункту пропуску “Устилуг-Зосін” говорять давно. У 2012 році на модернізацію цього пункту пропуску Євросоюз виділив 6 млн євро. Тоді планувалася масштабна реконструкція, Устилуг зміг би пропускати втричі більше людей і автомобілів. Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

Але проєкт так і не відбувся. Роботи призупинили, через потребу проведення археологічного дослідження, оскільки на території пункту пропуску знаходиться пам’ятка архітектури ІХ-ХІ ст. Вали Городище.

“Поки тривали суперечки з археологами, час йшов, минули дедлайни і європейська сторона висловила бажання розірвати договір та повернути кошти”, – йдеться у відео.

Нині до модернізації пункту пропуску за раніше розробленим проєктом не повертаються, адже стверджують, що мають “цікавіше” бачення оптимізації роботи на ПП.

Так, керівник служби відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області Анатолій Посполітак розповідає, що спеціальна комісія за участі представників з Києва та польської сторони відвідували ПП “Устилуг-Зосін”. Перейшовши на польську сторону, вони побачили наскільки модернізували митницю на своїй стороні сусіди. З розвитком митного переходу поляки передбачували, що всі митні процедури будуть здійснюватися на їхній стороні.

“Якщо припустимо такий варіант, що перейде на польську сторону прикордонна служба, митна служба і будуть проводити свою роботу на польській стороні, тоді у нас вивільняється територія перед митним переходом, сучасної митниці.

Там варто знести все, лишити музей, а на тій території зробити шикарну сервісну зону”, – розповів про плани Посполітак.

Якщо з сусідами не вдасться домовитися, планують коригування і розширення проєкту. Польська сторона підтримує ідею про спільну роботу на їхньому боці, тим більше, що за час планування ремонтів, українські митники та прикордонники й так вже звикли працювати в Зосині.

Своєю чергою, віцемаршал Люблінського воєводства Збігнєв Войцеховський зазначив, що чинні нормативні акти у Польщі – це акти, які стосуються Шенгенського права. Вони забороняють допомагати в побудові інфраструктури на території України.

“На мою думку, раціональним було б рішення будувати спільні пункти пропуску, спільні переходи на польській території. Бо це згідно з європейським законом. Тому я вважаю, що це нормально і наразі ми це робимо”, – додав віцемаршал.

Нагадаємо, через дозвіл перетину ПП через Устилуг вантажівкам, мешканці скаржаться на завантаженість міста великогабаритним транспортом, що значно ускладнює рух. Замість дозволених 3-5 транспортних засобів, своєї черги перед пунктом пропуску часто чекають близько десяти і більше авто.

Раніше, уже під час повномасштабного вторгнення, капітально відреконструювали пункт пропуску «Краківець-Корчова». А про Устилуг, ніби забули.

Хоча там також планували велику реконструкцію українсько-польського кордону “Устилуг-Зосин”. Раніше першим питання необхідності реконструкції митного пункту пропуску “Устилуг” підняв народний депутат України Ігор Гузь. У березні 2021 року він з головами прикордонних громад та головою районної ради, обласними депутати зустрілися з начальником митного посту «Устилуг» Олександром Оникійчуком та прикордонниками. Мета зустрічі було розробити план спільних дій, щоб лобіювати питання реконструкції пункту пропуску.

У січні минулого року було оголошено тендер про модернізацію ПП “Устилуг” вартістю майже 200 млн грн. Згодом нардеп спільно з головою Володимирської районної ради, головами та представниками місцевих громад зустрівся з заступником міністра інфраструктури України Мустафою Наємом, обговорити програму модернізації пунктів пропуску на Волині та запросили його відвідати дану митницю.

Проте, як бачимо, реконструкція поставлена на паузу і єдине, що було зроблено на Устилузі – це відремонтували дорогу у травні цього року. 




коментарів: 4
  1. Як так ,невже не могли скинутись все шобло, що там працює і зробити ремонт ,хабарі беруть вже не один десяток літ ,то могли б і поділитись ,чи жадібність перемогла .

  2. Потрібно будувати на своїй території
    Ато буде як на угринові
    Шо нас там за людей не вважають

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер
1 Травня, Середа